Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Guvernul Republicii Arabe Unite a solicitat României în 1969 să nu mai utilizeze conducta petrolieră Eilat-Marea Mediterană
Articole online

Guvernul Republicii Arabe Unite a solicitat României în 1969 să nu mai utilizeze conducta petrolieră Eilat-Marea Mediterană

delegație

Guvernul Republicii Arabe Unite a solicitat României în 1969 să nu mai utilizeze conducta petrolieră Eilat-Marea Mediterană

Cu ocazia unei întrevederi între viceministrul Român de Externe, Petru Burlacu și însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Unite la București, Fikry Mehanny Nakhla, diplomatul [egiptean] a semnalat faptul că România folosește conducta Eilat-Marea Mediterană pentru a transporta țițeiul importat din Iran, conductă care traversează teritoriul egiptean ocupat de Israel.

Subliniind că nu dorește să încalce suveranitatea României, întrucât această chestiune este de competența exclusivă a statului român, diplomatul egiptean a cerut guvernului român să înceteze să mai folosească conducta în cauză. Ulterior, el a adăugat că această solicitare este adresată unei țări prietene, socialiste, lucru pe care Egiptul nu l-ar putea face Statelor Unite, Franței, Republicii Federale Germania etc.

Referitor la problema ridicată de însărcinatul cu afaceri al UAR, se preciza că țara noastră importă țiței din Iran din Insula Hart (în Golful Persic) și îl transportă cu petroliere străine până în portul Eilat (în Golful Aqaba), iar de aici țițeiul este pompat prin conducta existentă până la Haifa. Din acest port, țițeiul este transportat la Constanța.

În privința aspectelor menționate mai sus, s-a propus ca solicitarea guvernului UAR să rămână fără răspuns

„În cazul în care ambasada UAR ridică din nou această problemă, [vă rugăm să] răspundeți că alegerea infrastructurii pentru bunurile pe care România le importă este o chestiune bazată exclusiv pe o rațiune de ordin economic și este decisă de autoritățile române competente.”

În lumina acestei situații, România a decis să nu ia în considerare solicitarea Republicii Arabe Unite de a opri utilizarea oleoductului Eilat-Marea Mediterană pentru transportul petrolului din Iran. Decizia a fost bazată pe argumentul că infrastructura de transport este aleasă în funcție de eficiența economică și că aceasta este o decizie internă a autorităților române. Astfel, discuția dintre Petru Burlacu și Fikry Mehanny Nakhla a subliniat importanța suveranității României în gestionarea propriilor decizii economice și politice.

15 august 1969 – Semnat de George Macovescu,

Aprobat de Secția Relații Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Român

Sursa: Wilson Center, Arhivele Digitale

Registration

Aici iti poti reseta parola