Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Memorandum politic al Ministerului Român al Afacerilor Externe, nr. 05/03901: „Solicitarea Guvernului Republicii Arabe Unite ca România să nu mai utilizeze oleoductul Eilat – Marea Mediteraneană pentru transportul țițeiului important din Iran”
Articole online

Memorandum politic al Ministerului Român al Afacerilor Externe, nr. 05/03901: „Solicitarea Guvernului Republicii Arabe Unite ca România să nu mai utilizeze oleoductul Eilat – Marea Mediteraneană pentru transportul țițeiului important din Iran”

ceausescu

Memorandum politic al Ministerului Român al Afacerilor Externe, nr. 05/03901: „Solicitarea Guvernului Republicii Arabe Unite ca România să nu mai utilizeze oleoductul Eilat – Marea Mediteraneană pentru transportul țițeiului important din Iran”

[…]

Memorandum politic al Ministerului român al Afacerilor Externe, nr. 05/03901, 19 august 1969, Secret

Obiectul: solicitarea guvernului Republicii Arabe Unite ca România să nu mai folosească oleoductul Eilat-Marea Mediterană pentru transportul țițeiului importat din Iran.

Cu ocazia unei recente întrevederi între viceministrul român de externe, Petru Burlacu, și însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Unite la București, Fikry Mehanny Nakhla, diplomatul [egiptean] a arătat că a descoperit că România folosește oleoductul Eilat – Marea Mediterană pentru a transporta țițeiul importat din Iran, oleoduct care traversează teritoriul egiptean ocupat de Israel.

Subliniind că nu dorește să încalce suveranitatea României, întrucât această chestiune este de competența exclusivă a statului român, diplomatul egiptean a cerut guvernului român să înceteze să mai folosească conducta în cauză. Ulterior, el a adăugat că această solicitare este făcută unei țări prietene, socialiste, solicitare pe care Egiptul nu ar putea să o adreseze SUA, Franței, Republicii Federale Germane etc.

În ceea ce privește problema ridicată de însărcinatul cu afaceri al UAR, precizăm că țara noastră importă țiței din Iran din Insula Hart (în Golful Persic) și îl transportă cu petroliere străine până în portul Eilat (în Golful Aqaba), iar de aici țițeiul este pompat prin conducta existentă până la Haifa. Din acest port, țițeiul este transportat la Constanța .

În ceea ce privește aspectele menționate mai sus, propunem ca solicitarea guvernului UAR să rămână fără răspuns.

În cazul în care ambasada UAR ridică din nou această problemă, [vă rugăm să] răspundeți că alegerea infrastructurii pentru bunurile pe care România le importă este o chestiune bazată exclusiv pe o rațiune de eficiență economică și este decisă de autoritățile române competente.

15 august 1969 Semnat de George Macovescu

Aprobat de Secția Relații Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Român

Registration

Aici iti poti reseta parola