Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Grecia a devenit un avanpost al Americii”. În ce context au fost aduse noile acuzații
Articole online

„Grecia a devenit un avanpost al Americii”. În ce context au fost aduse noile acuzații

tanc

„Grecia a devenit un avanpost al Americii”. În ce context au fost aduse noile acuzații

Desfășurarea a avut loc pe fondul atacului continuu al Rusiei asupra Ucrainei, care a ridicat tensiuni în întreaga Europă, dar dronele au ajuns și în Grecia în timp ce această țară și Turcia, ambele aliați ai NATO, poartă un război al cuvintelor din cauza rivalităților lor teritoriale și politice de lungă durată, potrivit Insider

Disputa lor a ridicat o nouă provocare pentru SUA și pentru aliații săi din NATO, în timp ce liderii lor încearcă să mențină sprijinul alianței pentru Ucraina și să gestioneze o nouă perioadă de conflict cu Rusia.

Predator în ceruri

Din motive de securitate, forțele aeriene americane nu au dezvăluit câte Reaper au fost desfășurate la bază, dar presa locală a relatat că opt drone operează acum acolo.

Reaper, care poate fi pilotat de la distanță sau poate zbura în mod autonom, are o autonomie maximă de 27 de ore și poate atinge altitudini de 15.000 de metri. Drona are „o capacitate unică” de a efectua misiuni de atac, de a aduna informații și de a urmări ținte „de mare valoare”, afirmă Forțele Aeriene americane, și a jucat un rol important în războiul din Afganistan.

Baza aeriană Larissa, situată în centrul Greciei, în apropiere de Marea Egee, „este o locație strategică”, iar baza, care a fost recent modernizată pentru a găzdui Reaper, va permite dronelor „să sprijine cu ușurință atât flancul estic, cât și pe cel sudic al NATO„, a declarat pentru Defense News un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene americane din Europa. (De asemenea, cei care urmăresc zborurile au raportat aterizarea unui RQ-4B Global Hawk de fabricație americană la Larissa, ceea ce sugerează că baza poate susține drone și mai mari).

Desfășurarea nu a fost un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a adăugat purtătorul de cuvânt, dar plasarea lor acolo „sprijină descurajarea și evitarea conflictului cu Rusia”.

În ultimii ani, NATO a acordat mai multă atenție frontierei sale sud-estice, unde se învecinează cu conflictele din Orientul Mijlociu și cu activitatea tot mai controversată din estul Mării Mediterane. De când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, alianța și-a sporit, de asemenea, atenția asupra flancului său estic.

Ambele tendințe au crescut profilul Greciei, în special pentru SUA

Proviziile destinate Ucrainei sunt adesea descărcate în portul grec Alexandroupolis și trimise pe calea ferată prin Bulgaria și România. Aceeași rețea susține desfășurările americane în regiunea Mării Negre.

De asemenea, prezența SUA în regiune a crescut considerabil, cu numeroase exerciții americano-grecești, mai multe transporturi de trupe și echipamente americane prin Grecia și desfășurarea mai multor active americane în bazele grecești.

Desfășurarea Reaper și creșterea cooperării militare dintre SUA și Grecia sunt posibile datorită unui acord de apărare cuprinzător actualizat, semnat în octombrie 2021, care include și o clauză de apărare reciprocă.

O alianță complicată

Prezența sporită a SUA în Grecia vine într-un moment de tensiuni sporite între Grecia și Turcia, care au tulburat alianța și au frustrat în special SUA.

Grecia și Turcia se află în conflict în legătură cu o serie de probleme, inclusiv insula Cipru, divizată din punct de vedere etnic, zonele de delimitare maritimă și drepturile de exploatare a energiei în Marea Egee și în estul Mediteranei.

Au fost aproape de război de mai multe ori în ultimele decenii, iar tensiunile actuale au crescut după ce Turcia a pus sub semnul întrebării suveranitatea Greciei asupra insulelor din estul Mării Egee. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat chiar că va ataca Grecia. Disputa verbală a stârnit îngrijorări cu privire la primul conflict deschis între membrii NATO.

Turcia, a cărei relație cu SUA s-a deteriorat din cauza mai multor probleme, a criticat, de asemenea, relația dintre SUA și Grecia, în special în ceea ce privește extinderea schimburilor lor militare.

„Bazele militare americane din Grecia sunt atât de multe încât nu pot fi numărate”, a declarat Erdogan la o lună după ce SUA și Grecia au semnat acordul actualizat de cooperare, adăugând că „Grecia a devenit practic un avanpost al Americii”.

Opinia publică turcă față de SUA este, de asemenea, afectată de desfășurările americane în Grecia, a declarat pentru Insider Ioannis Grigoriadis, profesor asociat la Universitatea Bilkent din Turcia.

Registration

Aici iti poti reseta parola