Cel mai longeviv comandant al războiului din Afganistan
Generalul Austin Miller s-a născut în Honolulu, Hawaii, la 15 mai 1961. După ce a absolvit Academia Militară Americană West Point în 1983, a fost încadrat ca sublocotenent. După absolvirea Școlii de Rangeri a armatei americane, a fost repartizat la Batalionul 3, 325 Infanterie (aeropurtată), Divizia 82 Aeropurtată.
Ulterior, Miller a devenit lider de pluton în cadrul Companiei A, Batalionul 2 Ranger, Regimentul 75 Ranger în 1986. După ce a absolvit cursul avansat pentru ofițeri de infanterie în 1989, a fost trimis în Coreea de Sud ca șef de companie în cadrul Batalionului 5, Batalionul 20 Infanterie (mecanizat), Divizia 2 Infanterie, Armata a 8-a.
În 1992, Miller a fost selectat să se alăture Detașamentului Operațional 1 al Forțelor Speciale Delta – cunoscut și sub numele de Delta Force. Superiorii săi au văzut abilitățile sale puternice de conducere, ceea ce i-a permis să avanseze de la ofițer de operațiuni de escadrilă până la comandant de unitate. În acest timp, a participat, de asemenea, la numeroase conflicte, inclusiv la operațiuni în Somalia, Bosnia, Afganistan și Irak.
Până în 2007, Miller a fost promovat la gradul de colonel și a fost repartizat în mai multe funcții prestigioase, inclusiv cea de director al Interagency Task Force, US Special Operations Command de la baza aeriană MacDill, Florida. În perioada 2013-14, a fost comandantul general al Comandamentului Componentei de Operațiuni Speciale a Forțelor Combinate din Afganistan, ajutând la coordonarea forțelor pentru operațiuni speciale. În perioada 2016-18, a ocupat funcția de general comandant al Comandamentului operațiilor speciale comune.
Comandant al SUA și al NATO
În februarie 2020, SUA și talibanii au semnat un acord pentru retragerea a 13.000 de soldați americani din Afganistan până la 1 mai 2021, în funcție de promisiunea talibanilor de a depune eforturi pentru suprimarea Al-Qaida și a altor grupuri teroriste. În schimbul respectării lor, SUA au eliberat 5.000 de soldați talibani încarcerați.
Retragerea a continuat, chiar dacă talibanii au continuat să atace forțele guvernamentale afgane și au primit în grupul lor teroriști Al-Qaeda.
Generalul Austin Miller a primit comanda Forțelor SUA – Afganistan și a Misiunii Resolute Support a NATO în 2018, înlocuindu-l pe fostul comandant, generalul John W. Nicholson Jr. „Lumea recunoaște că nu putem da greș”, a declarat Miller când a depus jurământul în această funcție prestigioasă.
La câteva săptămâni după ce a devenit comandant, Miller se afla într-o cameră din complexul guvernatorului din sudul Kandaharului, când un taliban l-a împușcat pe Abdul Raziq, șeful poliției provinciale. Generalul de brigadă Jeffrey Smiley a fost de asemenea rănit în atac. Miller și-a scos arma din dotare și s-a asigurat că răniții sunt îngrijiți, ba chiar a zburat cu victimele după această încercare.
Istoria celui mai lung război din America
Rolul armatei americane în Afganistan s-a schimbat drastic de la începutul războiului, în 2001. La 18 septembrie 2001 – la o săptămână după atacurile de la 11 septembrie 2001 – președintele George W. Bush a semnat o rezoluție comună care permitea utilizarea forței împotriva celor responsabili. La 7 octombrie 2001, a început oficial Războiul din Afganistan. În această zi, armata americană a început să bombardeze forțele talibane, dând startul Operațiunii Enduring Freedom.
Pe măsură ce războiul a progresat, talibanii s-au retras și, aparent, s-au prăbușit cu totul, în timp ce Osama bin Laden trăia ascuns. Până în 2003, majoritatea luptelor au încetat, iar oficialii americani au început să colaboreze cu un nou guvern afgan pentru a reconstrui țara.
Timp de câțiva ani, relațiile dintre soldații americani și populația Afganistanului au fost relativ pașnice. Cu toate acestea, atacurile talibanilor s-au reluat în 2006, cu o serie de atentate cu bombă. Trei ani mai târziu, sub administrația președintelui Barack Obama, SUA s-au angajat din nou să controleze influența talibanilor în Afganistan, în timp ce omorurile fără sens continuau, adesea cu civili prinși în focurile încrucișate.
S-au înregistrat progrese uriașe atunci când Osama bin Laden a fost ucis de forțele speciale americane în 2011, iar în timp ce se apropia aniversarea a 10 ani de război, Obama s-a angajat să retragă toate trupele până în 2014.
Generalul Austin Miller a ținut linia
Primul deceniu de război a fost incredibil de costisitor. Aproximativ 1.800 de soldați americani au murit și s-au cheltuit 444 de miliarde de dolari pentru efortul de război. Până în 2018, președintele Donald Trump a conturat o nouă politică care, în cele din urmă, va duce la o escaladare între talibani și forțele americane.
Atunci când administrația Trump a exclus Kabulul de la discuțiile de pace cu talibanii la sfârșitul anului 2018, generalul Austin Miller a fost pus într-o poziție dificilă. El a adăugat: „Toată lumea opera sub un anumit nivel de incertitudine cu privire la ceea ce urma să decidă sau să declare public Casa Albă”.
După discuții de pace intermitente între SUA și talibani, Trump a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan în 2020. În spatele scenei, Miller lucra pentru a-l convinge pe președinte să nu retragă toate trupele, îndemnându-l să fie „mai răbdător și mai atent”. Miller era cunoscut pentru faptul că era un negociator expert, aducând la masa negocierilor un „comportament diplomatic calm”, rămânând în același timp o prezență puternică în fața oficialilor talibani.
„El i-a presat în mod constant pe talibani să reducă violența și le-a spus clar că SUA vor continua să apere forțele de securitate afgane dacă va fi necesar”, a declarat un oficial american anonim. Oficialul a adăugat că Miller „a spus lucrurilor pe nume în ceea ce privește nivelurile de violență, mergând cap la cap cu talibanii într-un mod pe care nu l-am văzut la alți oficiali diplomatici americani”.
Sub comanda lui Miller, ceea ce se întâmpla în spatele ușilor militare americane a devenit din ce în ce mai greu de discernut. Jurnaliștii au avut un acces mai restricționat la trupele, ofițerii și locațiile NATO din cauza restricțiilor severe impuse de Miller. Spre deosebire de predecesorul său, el nu a folosit contul oficial de Twitter al comandantului NATO și, de asemenea, a încetat să mai publice statistici lunare privind loviturile aeriene din Afganistan.
Generalul Austin Miller a supervizat retragerea complicată
Retragerea a fost departe de a fi ușoară. Destul de repede, talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, răsturnând guvernul afgan. În timpul retragerii, 13 pușcași marini au fost uciși într-un atac la un punct de control în afara aeroportului internațional din Kabul, unde mii de oameni erau evacuați. O sută șaptezeci de afgani au fost, de asemenea, uciși în acest atac, care a fost comis de Statul Islamic – Provincia Khorasan.
Mulți cetățeni afgani, temându-se de cum va fi viața sub regimul taliban, au încercat să fugă din țară cu aceleași aeronave care transportau personal acasă în cadrul retragerii.