Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Exclusiv: Oficiali guvernamentali afgani au ajutat contrabandiștii să scoată din Afganistan aproape 1 miliard de dolari în numerar și aur, în timp ce guvernul susținut de SUA se apropia de colaps, arată documentele
Articole online

Exclusiv: Oficiali guvernamentali afgani au ajutat contrabandiștii să scoată din Afganistan aproape 1 miliard de dolari în numerar și aur, în timp ce guvernul susținut de SUA se apropia de colaps, arată documentele

Afganistan

Exclusiv: Oficiali guvernamentali afgani au ajutat contrabandiștii să scoată din Afganistan aproape 1 miliard de dolari în numerar și aur, în timp ce guvernul susținut de SUA se apropia de colaps, arată documentele

Cu toate acestea, în același timp, contrabandiștii transportau ilegal sute de milioane de dolari în numerar și aur în afara țării, cu ajutorul unor oficiali din cadrul guvernului afgan, potrivit unor documente guvernamentale interne și al unor foști oficiali afgani.

Biroul lui Ashraf Ghani, președintele afgan sprijinit de SUA, fusese informat cu privire la această problemă, spun surse din interior. Dar nu a făcut nimic pentru a o opri.

Documentele adunate de guvernul afgan, în prezent desființat, și obținute de Insider arată că 59,7 milioane de dolari în numerar și aur au trecut din Afganistan în Uzbekistan prin portul Hairatan în primele trei luni ale anului 2021, în timp ce SUA se gândeau să-și retragă forțele și talibanii se pregăteau pentru ofensiva de primăvară care a răsturnat în cele din urmă Kabulul. Pe parcursul unei perioade de 13 luni, din mai 2019 până în mai 2020, totalul a fost de 824 de milioane de dolari, o sumă impresionantă.

Deși curierii nu au reușit să declare banii oficialilor afgani la ieșirea din țară, agenții vamali uzbeci de cealaltă parte a frontierei au înregistrat banii și aurul pe formulare vamale scrise de mână. Aceste înregistrări au fost obținute de către oficialii anticorupție afgani în cadrul unei anchete privind contrabanda cu bani și formează baza unui raport dur care documentează un râu de bani care se scurge din această națiune săracă.

O mare parte din bani, după cum arată formularele vamale uzbece, erau destinați Emiratelor Arabe Unite, unde oficialii afgani de top vor fugi atunci când guvernul lor se va prăbuși mai târziu în acel an.

Aurul și banii în valoare totală de patru la sută din PIB-ul Afganistanului au fost trecuți prin contrabandă printr-un singur punct de trecere a frontierei

Situat pe un râu cu o singură trecere de pod, Hairatan este portul vamal cu cel mai mare volum de trafic din Afganistan. Insider a obținut 457 de pagini de înregistrări vamale care arată că peste 824 de milioane de dolari în numerar și aur au trecut ilegal granița de acolo în a doua jumătate a anului 2019 și în prima jumătate a anului 2020 – aproximativ patru procente din PIB-ul Afganistanului și mai mult decât suma totală a asistenței umanitare pe care guvernul SUA o acorda țării în fiecare an. La începutul anului 2021, în timp ce noua administrație americană evalua un plan de retragere accelerată, între 500.000 și 1 milion de dolari treceau zilnic, arată documentele.

Contrabanda a încălcat legile afgane care impun călătorilor să declare numerar sau aur în valoare de 10.000 de dolari sau mai mult și o interdicție strictă de a exporta 20.000 de dolari sau mai mult. Formularele vamale uzbece nu specifică cui aparțineau banii sau cum i-au obținut contrabandiștii, dar o astfel de fugă de capital atât de mare și ilicită din țară a fost unul dintre numeroasele semne de avertizare că supraviețuirea guvernului afgan ar putea fi în pericol.

Documentele îl acuză pe Mirza Mohammad Katawazai, fostul vicepreședinte al parlamentului afgan, că a condus rețeaua de contrabandă cu ajutorul unei rețele de funcționari afgani din serviciile de informații, polițiști de frontieră și funcționari portuari. (Katawazai a negat acuzațiile anterioare privind legăturile cu contrabanda.) De asemenea, documentele îl acuză pe Atta Mohammed Noor, fostul guvernator al provinciei Balkh, unde se află Hairatan, că a asigurat securitatea contrabandiștilor și a emis amenințări pentru potențialii concurenți. Documentele îi identifică pe cei doi bărbați ca făcând parte din rețeaua de contrabandă din 2021; acestea nu susțin cine se află în spatele celor 824 de milioane de dolari care au făcut contrabandă în 2019 și 2020.

Noor nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii făcută prin intermediul fostului său purtător de cuvânt; Katawazai nu a răspuns imediat la un mesaj trimis prin intermediul paginii sale de Facebook.

Președintele afgan Ashraf Ghani a avut un istoric de eșec în combaterea contrabandei, spun persoane din interior. Ancheta privind rețeaua de contrabandă a fost condusă de un oficial afgan care a furnizat pentru Insider e-mailuri, note de ședință, materiale de investigație, inclusiv interviuri și videoclipuri, precum și rapoarte suplimentare privind corupția compilate în cadrul sarcinilor lor oficiale. Investigatorul a declarat pentru Insider că au adus înregistrările în atenția administrației președintelui afgan Ashraf Ghani, dar că descoperirile au zăbovit pe biroul președintelui timp de luni de zile. În cele din urmă, a spus investigatorul, au împărtășit documentele cu ambasada SUA și cu diplomații europeni în speranța că îl vor putea determina pe Ghani să ia măsuri împotriva corupției din propria administrație. Acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, a spus anchetatorul, a început să primească amenințări cu moartea.

Registration

Aici iti poti reseta parola