Evenimentul Istoric > Articole online > De la sindicalist la preşedinte laureat al Premiului Nobel
Articole online

De la sindicalist la preşedinte laureat al Premiului Nobel

Lech Walesa s-a remarcat în anii 80 ca lider al Sindicatului Liber Solidarnosć (Solidaritatea).  Walesa, forța conducătoare a mișcării muncitorești Solidaritatea, este cel despre care se spune că a aprins scânteia prăbușirii ca piesele de domino a guvernelor comuniste din estul Europei, comentează moldova.europalibera.org

Muncitor şi catolic practicant, Walesa avea o origine socială deplin „sănătoasă”.

După absolvirea şcolii profesionale, a lucrat ca mecanic la un centru de maşini din 1961 până în 1965. În urma efectuării stagiului militar de doi ani, în 1967 a fost angajat la şantierul naval din Gdansk ca electrician, potrivit nobelprize.org.

În timpul conflictului din decembrie 1970 dintre muncitori şi guvern, a fost implicat în susţinerea revendicărilor muncitorilor grevişti de la şantierul naval şi a fost şi reţinut pentru scurt timp. În 1976 a fost concediat şi a trebuit să ocupe locuri de muncă temporare.

A devenit activist al Sindicatelor Libere ale Coastei, în 1978, şi a luat parte la numeroase acţiuni. A fost ţinut sub supraveghere de către serviciul de securitate de stat şi de multe ori reţinut, menţionează sursa citată.

În august 1980, a condus greva de la şantierul naval din Gdansk, mişcare revendicativă care a generat un val de greve în cea mai mare parte a ţării, Walesa fiind recunoscut drept lider. Se cereau în primul rând drepturi pentru lucrători.

Autorităţile au negociat cu Walesa, care era preşedinte al Comitetului de Coordonare al Grevei, oficializat sub numele de Comitetul Naţional de Coordonare al Sindicatului Liber Solidarnosć (Solidaritatea), un acord (Acordul de la Gdansk – din 31 august 1980), care le-a dat muncitorilor dreptul la grevă şi la organizarea unei uniuni independente.

În septembrie 1981, Lech Walesa a fost ales preşedinte al "Solidarităţii" la primul congres naţional al Sindicatului Liber Solidaritatea.

Biserica Catolică a susţinut mişcările revendicative din Polonia şi, în ianuarie 1981, Walesa a avut parte de o primire călduroasă din partea Papei Ioan Paul al II-lea, la Vatican.

În anii 1980, 1981, Walesa a călătorit în Italia, Japonia, Suedia, Franţa şi Elveţia în calitate de invitat al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

În decembrie 1981, când generalul Wojciech Jaruzelski a impus legea marţială în Polonia, Wałęsa, ca şi mulţi alţi lideri ai sindicatului ''Solidaritatea'', a avut de suferit, mişcarea fiind scoasă în afara legii.

Walesa a fost eliberat în noiembrie 1982 şi reangajat la şantierul naval din Gdansk. În 1983 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.

Între timp, regimul generalului Jaruzelski a devenit şi mai nepopular, pe măsură ce condiţiile economice s-au înrăutăţit şi, în cele din urmă, a fost nevoit să negocieze cu Walesa şi lideri "Solidarităţii". Rezultatul a fost organizarea alegerilor parlamentare care, deşi limitate, au condus la înfiinţarea unui guvern necomunist.

Walesa a început o serie de întâlniri cu liderii mondiali.

În aprilie 1990, la al doilea congres naţional al "Solidarităţii", Walesa a fost ales preşedinte cu 77,5% din voturi.

În decembrie 1990, la alegerile prezidenţiale organizate în Polonia, a fost ales preşedinte al ţării. La următoarele alegeri, din noiembrie 1995, Walesa a pierdut preşedinţia în favoarea lui Aleksander Kwasniewski.

A primit numeroase alte distincţii şi diplome de onoare de la universităţi de prestigiu.

Din 1969 este căsătorit cu Danuta Golos şi au împreună opt copii.

În februarie 2016, Institutul Memoriei Naţionale din Polonia (IPN), instituţie de stat care anchetează crimele comise de nazişti şi de comunişti împotriva naţiunii poloneze, a făcut publice documente care ar dovedi colaborarea lui Lech Walesa cu serviciile secrete comuniste (SB) în anii "70.

La începutul anului 2017, reprezentanţii IPN au afirmat, citând concluziile experţilor grafologi, că fostul lider istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a colaborat cu poliţia politică poloneză (SB) în perioada menţionată.

Institutul a declarat că fostul luptător pentru democraţie a prezentat [autorităţilor comuniste] cel puţin 29 de rapoarte semnate “Bolek”, un nume de cod atribuit de mult timp lui Walesa, dar nu a menţionat ce anumea conţineau acele rapoarte, scrie epochtimes-romania.com.

“Nu există nicio îndoială”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă investigatorul Andrzej Pozorski. “Un acord scris de mână pentru o colaborare cu poliţia secretă, datat 21 decembrie 1970, a fost scris în întregime de Lech Walesa”.

Lech Walesa a negat întotdeauna acuzaţiile că ar fi fost colaborator al poliţiei politice din perioada comunistă, admiţând totuşi că a semnat un angajament de informator, dar a insistat că el nu l-a îndeplinit şi un tribunal special l-a exonerat în 2000.

Walesa a susţinut că documentele care sugerează că el a colaborat cu poliţia secretă comunistă au fost falsificate şi că astfel de acuzaţii sunt umilitoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola