Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fapte mai puțin cunoscute din culisele filmului „Lista lui Schindler”
Articole online

Fapte mai puțin cunoscute din culisele filmului „Lista lui Schindler”

Lista lui Schindler

Fapte mai puțin cunoscute din culisele filmului „Lista lui Schindler”

Filmul este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai semnificative opere cinematografice despre cel de-al Doilea Război Mondial și a avut un impact de durată asupra publicului din întreaga lume. În cele ce urmează, vă prezentăm șase fapte din culisele filmului Schindler’s List pe care poate nu le știați.

Steven Spielberg nu a vrut inițial să regizeze Lista lui Schindler

Primul fapt este că Steven Spielberg a fost inițial reticent în a regiza Schindler’s List. El știa de poveste încă din anii 1980, după ce a citit Arca lui Schindler de Thomas Keneally, dar, deși a devenit un nume cunoscut prin regizarea filmelor Jaws (1975), E.T. the Extra-Terrestrial (1982) și a francizei Indiana Jones, credea că nu este suficient de pregătit și nici suficient de matur pentru a realiza un film cu o poveste atât de importantă.

Spielberg l-a abordat mai întâi pe Roman Polanski pentru a regiza lungmetrajul. Regizorul însuși a fost un supraviețuitor al Holocaustului și rudă cu unul dintre Schindlerjuden, sau „evreii lui Schindler” – evreii pe care Oskar Schindler i-a salvat. În cele din urmă a refuzat filmul deoarece era prea personal.

Printre alți regizori care au fost luați în considerare se numără Sidney Lumet, Billy Wilder, Sydney Pollack și Martin Scorsese. Abia la filmările pentru Hook (1991), Spielberg a decis că este pregătit.

Steven Spielberg a donat toate câștigurile obținute din „Lista lui Schindler”

După ce a decis să își asume sarcina monumentală de a regiza Schindler’s List, Steven Spielberg a luat decizia de a nu fi plătit pentru acest film, descriindu-l ca fiind „bani de sânge”.

Spielberg a decis, de asemenea, ca toate drepturile de autor și drepturile reziduale din acest film să fie donate Fundației Supraviețuitorii Shoah Visual History, o organizație non-profit pe care el însuși a înființat-o în 1994. Cunoscută astăzi sub numele de USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education, aceasta înregistrează și păstrează mărturiile supraviețuitorilor genocidului.

Liam Neeson în rolul lui Oskar Schindler

Liam Neeson l-a interpretat în mod faimos pe Oskar Schindler în film. Acestea fiind spuse, el nu a fost prima alegere a lui Steven Spielberg. Mai mulți actori celebri, printre care Robert Duvall, Daniel Day-Lewis, Kevin Costner, Mel Gibson, Stellan Skarsgård și Bruno Ganz, au fost luați în considerare pentru acest rol. 

Cunoscându-l pe Spielberg din filmele cu Indiana Jones, Harrison Ford a fost, de asemenea, luat în considerare. În cele din urmă, acesta a refuzat rolul pentru că nu a vrut ca numele sau popularitatea sa să ia locul poveștii și importanța acesteia. Spielberg a fost de acord și l-a ales pe relativ necunoscutul Neeson pentru a prelua rolul principal.

Într-un interviu acordat publicației The New York Times, Spielberg a declarat: „Liam a fost cel mai apropiat, din experiența mea, de ceea ce a fost Schindler. Farmecul lui, felul în care femeile îl iubesc, puterea lui. De fapt, seamănă puțin cu Schindler, are aceeași înălțime, deși Schindler era un om rotund. Dacă aș fi făcut filmul în 1964, l-aș fi distribuit pe Gert Frobe, regretatul actor german. Așa arăta el”.

În pregătirea pentru rol, Spielberg l-a pus pe Neeson să studieze înregistrări cu Schindler și gesturile fostului președinte al Time Warner, Steven J. Ross.

Ralph Fiennes a îngrozit un supraviețuitor al Holocaustului

Ralph Fiennes l-a portretizat pe comandantul lagărului din Cracovia-Płaszów, Amon Goeth, în „Lista lui Schindler„. Steven Spielberg l-a ales pe Fiennes din cauza „sexualității sale malefice”. În pregătirea filmului, actorul s-a îngrășat 28 de kilograme pentru a semăna mai mult cu adevăratul Goeth, obținând creșterea în greutate prin consumul principal de Guinness.

În timpul filmărilor, Mila Pfefferberg, supraviețuitoare a Holocaustului, s-a aflat pe platou și s-a întâlnit cu membrii distribuției. Când l-a întâlnit pe Fiennes, aceasta a început să tremure incontrolabil pentru că îi amintea de adevăratul Goeth.

‘Fata cu haină roșie’ și-a încălcat promisiunea făcută lui Steven Spielberg

Este cunoscut faptul că Schindler’s List a fost filmat în alb-negru. Cu toate acestea, există un singur caz de culoare în film, și este atunci când apare „Fata în haină roșie” în timpul lichidării ghetoului din Cracovia. Acest lucru a fost intenționat din partea lui Steven Spielberg, care a vrut să folosească personajul pentru a arăta individualitatea celor care au devenit victime ale Holocaustului.

Rolul a fost interpretat de Oliwia Dabrowska, care avea doar trei ani când a fost distribuită în „Lista lui Schindler”. La finalul filmărilor, Spielberg i-a pus pe părinții ei să promită că nu-i vor permite lui Dabrowska să vadă filmul până la vârsta de 18 ani – un jurământ pe care l-a încălcat la 11 ani.

Experiența a zdruncinat-o și i-a fost rușine că a luat parte la acest film. Cu toate acestea, ea a acceptat de atunci rolul pe care l-a jucat și a devenit mândră de ceea ce simbolizează personajul ei, mergând până într-acolo încât a atârnat o fotografie a scenei în casa ei.

Înveselindu-i pe toți pe platou

Realizarea filmului Schindler’s List nu a fost o experiență amuzantă. Conținutul filmului a făcut ca distribuția și echipa să fie deprimate și să aibă nevoie de înveselire. Pentru a realiza acest lucru, Steven Spielberg l-a rugat pe Robin Williams să îi distreze pe toți cu glume și scenete prin difuzor. Regizorul și-a amintit: „Robin știa prin ce treceam. El făcea 15 minute de stand-up la telefon. Eu râdeam isteric… întotdeauna îți închidea telefonul pe cel mai tare și mai bun râs pe care i-l dădeai. Aruncă microfonul, asta e tot.”

În același timp, Williams lucra la materialul pentru rolul Genie din Aladdin (1992). Acest lucru i-a permis să încerce noul său material pentru filmul Disney.

Spielberg a constatat, de asemenea, că vizionarea episoadelor din Seinfeld (1989-98) l-a ajutat să se înveselească. După ce a auzit acest lucru, Jerry Seinfeld a inclus referințe la film în episodul în două părți „The Raincoats”. În acesta, Jerry și Rachel se uită la „Lista lui Schindler”, dar se sărută pe tot parcursul filmului, în loc să se uite la el.

John Williams nu a crezut că poate scrie coloana sonoră pentru „Lista lui Schindler

John Williams este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari compozitori ai timpului nostru, dacă nu chiar cel mai mare. Multe filme, inclusiv francizele Star Wars și Indiana Jones, ar fi fost foarte diferite dacă nu ar fi avut coloane sonore compuse de Williams.

Inițial, Schindler’s List nu urma să aibă o coloană sonoră a lui Williams, deoarece compozitorul nu credea că este suficient de bun pentru a scrie una care să se potrivească cu ceea ce a văzut. Williams a fost incredibil de mișcat de film și i-a spus lui Steven Spielberg că era nevoie de un compozitor mai bun pentru a-i face dreptate. Spielberg i-a răspuns: „Știu, dar toți sunt morți”.

Cu asta, Williams s-a apucat de lucru scriind coloana sonoră a filmului, care a primit premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

Registration

Aici iti poti reseta parola