Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Povestea din spatele filmului Saving Private Ryan
Articole online

Povestea din spatele filmului Saving Private Ryan

Saving Private Ryan, film Al Doilea Război Mondial

Deși filmul Saving Private Ryan este fictiv, a fost inspirat de povestea adevărată a lui Frederick Niland, care a fost trimis acasă după ce frații săi au fost uciși în luptă.

Povestea din spatele filmului Saving Private Ryan

Până în prezent, filmul lui Steven Spielberg din 1998, Saving Private Ryan, continuă să emoționeze publicul cu povestea emoționantă a Zilei Z și a consecințelor acesteia. Filmul se concentrează pe un grup de soldați americani având misiunea de a-și găsi camaradul, ai cărui alți trei frați au fost uciși, astfel încât acesta să poată fi adus acasă.

Saving Private Ryan a primit 11 nominalizări la premiile Oscar și a fost lăudat pentru portretul său realist al luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, ceea ce poate fi și mai surprinzător decât realismul șocant al vărsării de sânge de pe ecran este faptul că povestea în sine a fost bazată în mare măsură pe povestea adevărată a patru frați care au avut o soartă asemănătoare cu cea descrisă în film.

În povestea adevărată a filmului Saving Private Ryan, mai mulți frați Niland din nordul statului New York au fost uciși, ceea ce a determinat guvernul american să dea de urma fratelui rămas, Frederick „Fritz” Niland, și să-l aducă acasă.

Saving Private Ryan, film Al Doilea Război Mondial

Asemănarea dintre realitate și ficțiune

Povestea adevărată a filmului Saving Private Ryan este, fie că vă vine să credeți sau nu, la fel de dramatică ca versiunea de pe ecran. După ce s-au înrolat în armată, frații Fritz, Bob, Preston și Edward Niland din Tonawanda, New York, au fost repartizați în diferite unități: Fritz și Bob la parașutiștii 501 și 505, respectiv Preston la 22, iar Edward în forțele aeriene.

Pe 16 mai 1944, la mai puțin de o lună de la Ziua Z, Edward Niland a fost capturat de japonezi. A sărit cu parașuta în jungla din Burma, dar și-a ratat ținta. Deși a reușit să se sustragă pentru o vreme, a fost capturat de japonezi și dus într-o tabără de prizonieri de război din Birmania.

După ce a sărit din B-25, restul echipei sale nu a mai auzit de el și au presupus că a fost ucis în luptă.

În Ziua Z, Bob Niland a fost ucis în Normandia în timp ce lua cu asalt plajele cu Regimentul 505, Divizia 82 Aeropurtată. A murit ca un erou, oferindu-se voluntar să rămână în urmă împreună cu alți doi oameni și să oprească înaintarea germană în timp ce restul echipei sale se retrăgea. Planul lor a reușit să-i încetinească pe germani, deși Bob a fost ucis în cele din urmă în timp ce își apăra colegii cu mitraliera.

A doua zi, Preston Niland a fost ucis după ce a luat cu asalt plaja Utah. El a reușit să supraviețuiască asaltului plajei și să ajungă mai departe în interior, dar a fost rănit mortal în timp ce încerca să captureze bateria Crisbecq, care scufundase un distrugător american.

Vestea morții lui Bob și Preston, precum și a presupusei morți a lui Edward s-a răspândit rapid, iar guvernul a început să notifice familia

Doamna Niland a primit toate cele trei scrisori în aceeași zi. Singura ei consolare a fost o scrisoare de la băiatul rămas în viață, care se lăuda cu poveștile pe care le va avea după război:

„Poveștile tatei despre Războiul hispano-american vor trebui să treacă în plan secund când voi ajunge acasă”, scria el. În povestea adevărată a filmului Saving Private Ryan, la fel ca în versiunea cinematografică, se pare că singurul frate rămas nu știa nimic despre soarta fraților săi.

Când Departamentul de Război a aflat că trei dintre cei patru frați au pierit, a decis că fratele rămas în viață trebuie adus acasă – exact ca în film.

În cazul lui Fritz Niland, părintele Francis Sampson, capelanul Regimentului 501, a fost însărcinat să-l găsească pe Fritz și să se asigure că ajunge acasă.

După Ziua Z, Fritz a mers la locația celor de la divizia 82 aeropurtată în speranța de a se întâlni cu Bob, dar a aflat că fratele său fusese ucis. Dar, mulțumită lui Sampson, care îi dăduse de urmă, Fritz a aflat și că va merge acasă.

Saving Private Ryan, film Al Doilea Război Mondial

Fritz a fost trimis în Anglia, apoi s-a întors acasă, la New York

Întorși acasă, Fritz și familia sa au plâns pierderea fraților săi, dar apoi au primit o veste bună.

În mai 1945, familia Niland a primit vestea că Edward, presupus mort, a fost de fapt găsit în viață după ce lagărul în care fusese ținut în Birmania a fost eliberat. Acum, un al doilea frate Niland era pe drum spre casă.

Cei doi frați rămași și-au petrecut mare parte din viață locuind acasă, în Tonawanda, New York. În acest fel, povestea adevărată a filmului Saving Private Ryan a avut un final ceva mai fericit decât versiunea cinematografică.

Frații Sullivan au inspirat filmul Saving Private Ryan?

Pe cât de dramatică este povestea adevărată a filmului Saving Private Ryan, pe atât de mult s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi existat povestea tragică a unui alt grup de frați americani care au servit în Al Doilea Război Mondial (și despre care unii cred, în mod eronat, că au inspirat filmul Saving Private Ryan).

Frații Sullivan din Iowa erau, la fel ca frații Niland, o familie de soldați. George, Frank, Joe, Matt și Al Sullivan s-au înrolat toți în Marină în aceeași zi, la începutul anului 1942. Când s-au înrolat, au declarat că au avut o singură condiție: să fie împreună.

În ciuda politicii nescrise a Marinei de separare a fraților, familia Sullivans a fost lăsată să rămână împreună.

Dar în dimineața zilei de 13 noiembrie 1942, în timpul bătăliei de la Guadalcanal, crucișătorul pe care se aflau Sullivans a fost lovit de o torpilă a unui submarin japonez. Nava a explodat aproape instantaneu și în scurt timp a ajuns pe fundul oceanului.

În urma morții fraților Sullivan, autoritățile au adoptat o politică neoficială prin care frații erau ținuți separați și nu dădeau curs cererilor fraților de a servi unul alături de celălalt. Astfel, frații Niland au fost separați, iar povestea lor incredibilă s-a desfășurat așa cum s-a întâmplat în film.

Registration

Aici iti poti reseta parola