Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Organizatorul Holocaustului pe care până și Adolf Hitler l-a considerat un om brutal
Articole online

Organizatorul Holocaustului pe care până și Adolf Hitler l-a considerat un om brutal

Organizatorul Holocaustului pe care până și Adolf Hitler l-a considerat un om brutal

Asasinarea lui Reinhard Heydrich l-a înfuriat atât de tare pe Hitler încât a declanșat un masacru în țara ucigașilor săi.

Heydrich a declanșat escadroanele morții, cunoscute sub numele de Einsatzgruppen, care au mărșăluit prin Europa pentru a ucide fiecare bărbat, femeie și copil de origine evreiască pe care puteau pune mâna. A prezidat o conferință care a pus în aplicare Soluția finală la „chestiunea evreiască”, soldată cu deportarea și genocidul evreilor din Europa ocupată de Germania.

Chiar și Adolf Hitler a recunoscut cât de înfricoșător a fost Reinhard Heydrich și a afirmat că avea „o inimă de fier”. A fost cel mai rece și dur dintre naziști, omul la care se apela atunci când era nevoie de un braț de oțel.

Omul cu inima de oțel

Reinhard Heydrich s-a născut la 7 martie 1904, în Halle an der Saale, Germania. Tatăl său era un cântăreț german care frecventa straturile superioare ale societății germane, iar mama sa era o catolică practicantă. Din viața lor confortabilă în înalta societate, ambii părinți le-au insuflat celor trei copii ai lor viziuni patriotice care aveau să le ghideze viața mai târziu.

Când germanii au pierdut Primul Război Mondial, Heydrich a venit rapid în apărarea țării sale. În vârstă de 15 ani, s-a înrolat într-o unitate paramilitară Freikorps. Ulterior, el s-a alăturat Ligii Naționale Germane de Protecție și Adăpost, o grupare antisemită.

Heydrich s-a alăturat apoi în Marina Germană în anul 1922, dar a fost ulterior concediat pentru „comportament nepotrivit”. Se pare că era prea afemeiat – chiar și pentru Marină – deoarece a refuzat să se căsătorească cu fiica unui director de șantier naval cu care avusese o aventură. Totuși, s-a căsătorit cu una dintre femeile pe care le-a curtat, Lina von Osten, în 1931.

Lina era membră a partidului nazist, iar prin intermediul ei, Heydrich a fost prezentat în cele din urmă lui Heinrich Himmler

Când Heydrich s-a căsătorit cu Lina în același an, femeia i-a cerut lui Himmler și lui Ernst Röhm să fie nașii primului lor copil.

Himmler l-a angajat pe Reinhard Heydrich chiar în anul în care s-au întâlnit pentru a înființa o unitate de securitate în cadrul Partidului Nazist. Heydrich a dezvoltat un serviciu de securitate cunoscut sub numele de Sicherheitsdienst, sau SD. Sub conducerea lui Heydrich, această unitate a devenit cea mai valoroasă agenție de informații din cadrul partidului, iar după ce Hitler a devenit cancelar, SD a fost desemnată drept singura agenție de informații din cadrul celui de-al Treilea Reich.

SD avea să înlocuiască puternica trupă de asalt SA condusă de Ernst Röhm – o schimbare care avea să se încheie cu o epurare sângeroasă cunoscută sub numele de „Noaptea cuțitelor lungi”.

Heydrich a urcat rapid în ierarhia Reich-ului și a fost promovat la gradul de general SS înainte de a împlini 30 de ani. Aproape că a fost înlăturat din partid atunci când dușmanii săi din cadrul partidului au scos la iveală zvonurile privind originea sa evreiască. Dar chiar și Hitler a recunoscut că Heydrich era un „om foarte periculos”.

În 1938, Reinhard Heydrich a orchestrat primul eveniment violent deschis împotriva evreilor germani, Kristallnacht

Acel eveniment a dus la incendierea și distrugerea întreprinderilor evreiești, precum și la moartea a numeroși evrei germani. Heydrich a ordonat ca „În toate districtele să fie arestați cât mai mulți evrei – în special evrei înstăriți – care pot fi găzduiți în centrele de detenție existente”.

În anul următor, Heydrich a cerut escadrilelor morții, cunoscute sub numele de Einsatzgruppen, să urmeze armata germană de-a lungul frontului de est pentru a elimina evreii din Europa de Est. „Zona”, spuneau ordinele lui Heydrich, „trebuie curățată de evrei”.

La început, el a pus escadroanele morții să aresteze toți evreii pe care îi găseau și să-i arunce în ghetouri. Mai târziu, ordinele sale aveau să devină și mai brutale. Evreii din Europa de Est urmau să fie scoși din casele lor și masacrați pe loc prin intermediul plutonierilor de execuție și al dubelor cu gaz.

Soluția finală de exterminare a evreilor a fost pusă în aplicare la ordinul lui Reinhard Heydrich. Acesta a prezidat Conferința de la Wannsee, o reuniune între cei mai importanți oficiali ai Partidului Nazist, în cadrul căreia au discutat detaliile executării Holocaustului.

În cadrul întâlnirii, acesta a prezentat o listă cu cei 11 milioane de evrei din Europa și locurile în care se aflau. Aceștia urmau să fie găsiți, arestați și aruncați în lagărele morții.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola