Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Epavă romană veche de 1.800 de ani care transporta marmură a fost descoperită în largul coastelor israeliene
Articole online

Epavă romană veche de 1.800 de ani care transporta marmură a fost descoperită în largul coastelor israeliene

nava

Epavă romană veche de 1.800 de ani care transporta marmură a fost descoperită în largul coastelor israeliene

Locația epavei a fost identificată pentru prima dată de Gideon Harris, care a contactat Autoritatea Israeliană pentru Antichități raportând că a observat coloane antice pe fundul mării.

Acest lucru a dus la efectuarea unui studiu subacvatic, care a scos la iveală capiteluri corintice decorate cu motive vegetale, capiteluri parțial sculptate și o imensă arhitravă de marmură cu o lungime de până la 6 metri.

Koby Sharvit, director al unității de arheologie subacvatică din cadrul Autorității Israeliene pentru Antichități.

„Știam de mult timp de existența acestei încărcături naufragiate”, spune el, „dar nu știam exact unde se află, deoarece era acoperită de nisip și, prin urmare, nu am putut să o cercetăm”.

„Furtunile recente trebuie să fi expus încărcătura și, datorită raportului important al lui Gideon, am reușit să înregistrăm locația acesteia și să efectuăm investigații arheologice preliminare, care vor conduce la un proiect de cercetare mai aprofundat”, a adăugat Sharvit.

Destinația navei este incertă, însă rezolvă un mister

Arheologii sugerează că marmura era destinată unei clădiri publice de rang înalt, cum ar fi un templu sau un teatru, însă este evident că nava s-a confruntat cu o furtună în ape puțin adânci și a aruncat ancora în încercarea de a preveni scufundarea.

„Astfel de furtuni izbucnesc adesea brusc de-a lungul coastei țării”, spune Sharvit, „și, din cauza potențialului limitat de manevră al navelor, acestea sunt adesea târâte în apele puțin adânci și naufragiază”.

Nava provenea probabil din regiunea Mării Egee sau a Mării Negre din Turcia sau Grecia și era destinată probabil unuia dintre porturile de pe coasta sudică a Levantului, Ashkelon sau Gaza, sau poate chiar Alexandria din Egipt.

Descoperirea a tranșat o dispută îndelung dezbătută cu privire la faptul dacă romanii importau elemente arhitecturale care erau complet lucrate în ținuturile lor de origine sau dacă erau transportate într-o formă parțial sculptată și erau sculptate și modelate la locul de destinație.

Gideon Harris a primit un certificat de apreciere pentru bună purtare civică. Potrivit lui Eli Escusido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel, „Raportul lui Gideon întruchipează valoarea conștientizării cetățeanului în ceea ce privește antichitățile și, mai mult decât atât, importanța raportării acestora către Autoritatea pentru Antichități din Israel”.

Registration

Aici iti poti reseta parola