Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Wallace Hartley, șeful orchestrei de pe Titanic care a continuat să cânte în timp ce marea navă se scufunda 
Articole online

Wallace Hartley, șeful orchestrei de pe Titanic care a continuat să cânte în timp ce marea navă se scufunda 

Wallace Hartley, șeful orchestrei de pe Titanic care a continuat să cânte în timp ce marea navă se scufunda 

Liderul lor era Wallace Hartley, care nu fusese faimos, ci trăise o viață relativ obscură, o viață pe care o dedicase muzicii.

Wallace Hartley s-a născut într-o familie de lucrători în industria textilă din orașul Colne din Lancashire, unde și-a petrecut prima jumătate a vieții. Când Wallace avea 17 ani, tatăl său, care, în acel moment, se descurca bine în domeniul asigurărilor, s-a mutat cu familia în Yorkshire, mai întâi la Huddersfield, apoi la Leeds și mai târziu la Dewsbury, unde locuiau în momentul tragediei.

După mutarea lor în Yorkshire, Wallace a reușit să își convingă tatăl să îi permită să urmeze o carieră muzicală. A cântat la Harrogate Kursaal și a condus orchestra municipală din Bridlington. Pentru o perioadă de timp, a efectuat turnee cu trupele Moody-Manners și, de asemenea, cu trupele de operă Carl Rosa. În Leeds, a cântat la cafeneaua Collinson’s Orient Cafe. Este posibil ca aici să o fi întâlnit pe Maria Robinson. Aceștia au plănuit să se căsătorească în vara anului 1912.

Cariera muzicală a lui Wallace l-a dus pe mare

S-a alăturat liniei Cunard, navigând mai întâi pe Lusitania și apoi pe Mauretania, nava soră a acesteia, ca șef de orchestră.

Cu o zi înainte de plecarea Titanicului, Wallace a fost rugat să se transfere de pe Mauretania și să devină șef de orchestră în această călătorie fatală. A acceptat cu reticență. Când Titanicul a lovit aisbergul, orchestra a fost chemată să cânte pentru a calma oamenii. În haosul final, în timp ce ultimele bărci de salvare se îndepărtau, cineva a crezut că a auzit imnul „Nearer My God To Thee”. Vestea s-a răspândit rapid în întreaga lume, iar muzicienii au devenit celebri peste noapte. Ceea ce s-a cântat de fapt în acel moment îngrozitor este o chestiune de dezbatere, dar imaginea formației interpretând imnul a devenit legendară și va dăinui în continuare.

„Nearer, my God, to Thee!” (Mai aproape, Doamne, de Tine!)

„Nearer, my God, to Thee!” (Mai aproape, Doamne, de Tine!)

Ce s-a întâmplat după ce marele vas s-a scufundat

Din Halifax, Noua Scoție, au fost trimise nave, iar peste două sute de cadavre au fost recuperate din apele înghețate ale Atlanticului de Nord. Printre acestea se afla și Wallace Hartley. El a fost adus înapoi la părinți și la o logodnică cu inima frântă unde a avut parte de o înmormântare în orașul în care se născuse. Peste 20.000 de oameni s-au înghesuit pe străzi pentru a-l vedea pe acest om modest, dar eroic, făcând ultima sa călătorie. Mormântul lui Wallace Hartley se află pe un deal din Colne.

La mai bine de o sută de ani de la scufundarea Titanicului și de la recuperarea trupului lui Wallace, vioara pe care a folosit-o în acea călătorie fatală a fost vândută la licitație pentru 900.000 de lire sterline – o sumă record la nivel mondial pentru suvenirurile de pe Titanic.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola