Rusia și China vor să pună capăt supremației financiare a SUA
Experții consideră că decizia luată de Putrin va contribui la stabilizarea situației pe piața valutară din Rusia și va contribui la reducerea costului mărfurilor importate. Piața a reacționat la această afirmație cu o depreciere a dolarului.
Motivul acestei decizii au fost demersurile întreprinse de Occident pentru înghețarea activelor rusești.
Prin urmare, Rusia nu mai dorește să aprovizioneze Occidentul cu gaze, petrol, cereale și materii prime pentru dolari. Rusia, pe de altă parte, își va îndeplini toate obligațiile din contracte, deoarece își prețuiește reputația.
Vor fi dezvoltate mecanisme și proceduri de efectuare a plăților, în condițiile în care dolarul a scăzut deja sub 100 de ruble (pentru prima dată de la începutul lunii martie), iar prețul gazului a depășit 1.350 de dolari la mie de metri cubi.
Stanislav Mitrakhovich , expert la Fondul Național de Securitate Energetică și la Universitatea Financiară , a menționat că companiile occidentale vor veni la bursa rusă și vor cumpăra valută străină în Rusia. Europa nu are alternativă.
În cele din urmă, Rusia va primi bani reali pentru bunurile vândute, explică Alexei Mukhin , directorul general al Centrului de Informare Politică . Deoarece conturile valutare ale Rusiei în Occident sunt înghețate, acum ea nu primește nimic, dar vrea să se asigure pentru viitor.
Yuanul va lua locul dolarului?
Partenerii occidentali vor fi acum obligați să cumpere mai întâi ruble rusești, iar apoi benzină pentru ele, este de acord și analistul politic Oleg Matveychev .
La rândul său, Valery Mironov , director adjunct al Institutului Centrului de Dezvoltare HSE, a explicat că americanii înșiși au subminat dolarul, fără a ține cont de faptul că, în anumite circumstanțe , yuanul chinez ar putea deveni rapid o monedă globală de rezervă .
The Wall Street Journal a scris de altfel despre pericolul în care se află dolarul. Viitoarea tranziție a Riadului către plata în yuani pentru petrolul exportat ăn China va fi un dezastru pentru Statele Unite.
Experții dau vina pe Joe Biden pentru faptul că Arabia Saudită a luat această decizie. Acesta este un preț pentru modul în care Administrația Biden a tratat un aliat extrem de important din punct de vedere strategic.
Riadul își reconsideră pozițiile, deoarece i s-au dat numeroase dovezi că nu e cazul să se mai bazeze pe Washington. Retragerea trupelor americane din Afganistan a pus capăt oricăror speranțe în ajutorul american.
Ca urmare, saudiții au refuzat să crească producția de petrol, scrie Pravda.