Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Legăturile naziste ale fostului rege britanic Edward al VIII-lea
Articole online

Legăturile naziste ale fostului rege britanic Edward al VIII-lea

Adolf Hitler și Edward al VIII-lea

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oficiali naziști s-au oferit să ajute la reinstaurarea lui Edward al VIII-lea pe tronul britanic în schimbul păcii cu Germania, în corespondența cunoscută sub numele de Dosarele Marburg.

Marea Britanie a încercat să ascundă legăturile din Dosarele Marburg

Încă dinaintea începerii celui de-al Doilea Război Mondial, legătura familiei regale britanice cu Germania nazistă a fost pusă sub semnul întrebării. În 1945, forțele militare americane au descoperit o colecție de documente și telegrame, denumite ulterior dosarele Marburg, care au făcut ca această legătură să fie și mai greu de ignorat.

Se poate spune că nu există niciun alt monarh britanic mai legat de naziști decât Edward al VIII-lea, fostul rege și duce de Windsor.

Călătoria sa împreună cu noua sa soție, Wallis Simpson, pentru a-l vizita pe Adolf Hitler în Germania în 1937 a fost doar vârful icebergului. Dosarele de la Marburg aveau să dezvăluie mai multe afirmații devastatoare care îl legau pe duce de naziști în moduri pe care țara sa avea să le considere mai târziu suficient de rușinoase pentru a le ascunde publicului.

Regele Eduard al VIII-lea abdică de la tron

Edward, copilul cel mare al regelui George al V-lea și al reginei Maria, a devenit rege al Regatului Unit la 20 ianuarie 1936, în urma morții tatălui său.

Dar chiar înainte de acest lucru, Edward a întâlnit o femeie care avea să declanșeze un lanț de evenimente care avea să schimbe monarhia britanică pentru totdeauna.

În 1930, prințul de atunci Edward a întâlnit o americancă divorțată pe nume Wallis Simpson. Erau membri ai acelorași cercuri sociale, iar în 1934, prințul se îndrăgostise până peste cap.

Dar Biserica Angliei – pe care prințul Edward era pe cale să o conducă atunci când va deveni rege – nu permitea ca un monarh britanic să se căsătorească cu cineva care era deja divorțat.

Incapabil să domnească fără femeia pe care o iubea alături de el, regele Edward al VIII-lea a intrat în istorie la 10 decembrie 1936, când a abdicat de la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson:

„Mi s-a părut imposibil să duc povara grea a responsabilității și să mă achit de îndatoririle mele de rege așa cum mi-aș dori să o fac fără ajutorul și sprijinul femeii pe care o iubesc”, a spus Edward într-o transmisiune publică, după care a anunțat că nu va mai continua ca rege.

Edward, retrogradat acum la rangul de Duce de Windsor, s-a căsătorit cu Simpson la 3 iunie 1937, în Franța

Cei doi au locuit acolo, dar au făcut călătorii frecvente în alte țări europene, inclusiv o vizită în octombrie 1937 în Germania, unde au fost tratați ca oaspeți de onoare ai oficialilor naziști și au petrecut timp cu Adolf Hitler.

Acesta a fost primul dintr-un lung șir de incidente care l-au legat pe duce de Hitler și de naziști, provocând o ruptură uriașă între duce și familia sa.

Zvonurile conform cărora fostul rege ar fi fost un simpatizant nazist au făcut ravagii în întreaga lume. Odată cu începerea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial, ducele a devenit o povară pentru familia sa.

Odată ce Franța a căzut sub controlul nazist, ducele și ducesa au călătorit la Madrid, unde germanii au încercat să îi folosească drept pioni într-un plan nefericit de a obține controlul guvernului britanic. Detaliile acestui plan și legăturile ducelui cu Germania nazistă vor fi dezvăluite mai târziu în dosarele Marburg.

Adolf Hitler și Edward al VIII-lea, Dosarele Marburg

 

Dosarele Marburg și operațiunea Willi

Dosarele Marburg sunt o colecție de documente germane ultrasecrete alcătuită din peste 400 de tone de arhive ale ministrului de externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop.

Dosarele au fost descoperite inițial de trupele americane la Schloss Marburg, în Germania, în mai 1945. Toate materialele au fost duse la Castelul Marburg pentru a fi examinate și, după o inspecție suplimentară, forțele americane au descoperit că aproximativ 60 de pagini din ele conțineau informații și corespondență între Ducele de Windsor și Germania nazistă. În consecință, aceste documente au devenit cunoscute sub numele de Dosarul Windsor.

Dosarul Windsor a furnizat dovezi definitive ale relației Ducelui de Windsor cu oficiali naziști de rang înalt și a sporit suspiciunea că ar fi fost un simpatizant nazist. Una dintre cele mai șocante informații care au apărut în dosarele Marburg a fost descrierea detaliată a planului german cunoscut sub numele de Operațiunea Willi.

Acesta a fost un plan nereușit al germanilor de a-i răpi pe ducele și ducesa de Windsor și de a-i atrage să lucreze alături de Hitler și de naziști fie pentru a obține pacea între Marea Britanie și Germania, fie pentru a-l reinstaura pe duce ca rege al Marii Britanii, cu ducesa alături de el.

Germanii credeau că ducele este un aliat mai bun decât fratele său, regele George al VI-lea. În consecință, au complotat pentru a-l atrage pe fostul monarh de partea naziștilor și chiar au încercat să îl convingă pe duce că fratele său plănuia să îl asasineze.

În cartea Operation Willi: The Plot to Kidnapping the Duke of Windsor, Michael Bloch descrie detaliile planului care includea răpirea ducelui și a ducesei în timp ce aceștia părăseau Europa pentru a călători în Bermude, unde tocmai fusese numit guvernator.

Telegramele dezvăluite în dosarele de la Marburg susțin că ducele și ducesa au fost puși la curent cu planul naziștilor de a-l reinstaura pe duce ca rege și că ducesa era adepta acestei idei.

Winston Churchill și Coroana britanică au depus împreună un efort pentru a suprima aceste informații

Serialul The Crown de la Netflix acoperă incidentul.

Dosarele Marburg au fost prezentate în episodul șase, sezonul doi al serialului The Crown de la Netflix. Episodul se intitulează „Vergangenheit”, care în germană înseamnă „trecut”. Claire Foy, în rolul reginei Elisabeta a II-a, reacționează în episod la descoperirea corespondenței unchiului ei cu naziștii.

Episodul detaliază, de asemenea, modul în care monarhia și guvernul britanic au încercat să amelioreze situația.

Premierul britanic de la acea vreme, Winston Churchill, a dorit „să distrugă toate urmele” telegramelor naziștilor și planurile acestora de a-l reinstaura pe Edward ca rege. Churchill credea că telegramele germane capturate erau „tendențioase și nesigure”.

Churchill se temea că, dacă dosarele ar fi fost făcute publice, acestea ar fi trimis un mesaj înșelător oamenilor că ducele „era în strânsă legătură cu agenții germani și că asculta sugestii care erau neloiale”.

Prin urmare, el l-a rugat pe președintele american de atunci, Dwight D. Eisenhower, să nu facă publică secțiunea Windsor din dosarele Marburg pentru „cel puțin 10 sau 20 de ani”.

Registration

Aici iti poti reseta parola