Doi agenți KGB și CIA au primit misiunea să se corupă reciproc – în schimb, au creat o prietenie
În calitate de agenții de securitate națională pentru două națiuni aflate în război, agenții lor aveau sarcina de a colecta informații prin orice mijloace posibile, inclusiv prin prietenie; încercările de a transforma persoane în agenți dubli erau frecvente. Cu toate acestea, nu a fost cazul lui Gennadiy Vasilenko și Jack Platt. Atunci când cei doi au primit sarcina de a se recruta unul pe celălalt, au ajuns să lege o prietenie adevărată, în ciuda unor riscuri personale mari.
Cum au devenit Gennadiy Vasilenko și Jack Platt spioni
Înainte de a începe o carieră în KGB, Gennadiy Vasilenko era pe cale să devină o vedetă sovietică în volei, participând la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964. Totul s-a schimbat când s-a accidentat și a fost încurajat să se alăture agenției de securitate. După ce și-a terminat pregătirea, s-a alăturat primei direcții, care se ocupa de serviciile de informații internaționale, și a fost trimis să lucreze la contrainformații la Washington.
Jack Platt a servit în Corpul de pușcași marini al SUA înainte de a intra la CIA în 1963. În 1977, era un membru experimentat al Diviziei Sovietice, ocupându-se de serviciile de informații din blocul estic și ademenind spionii să dezerteze în Statele Unite. Platt a primit informații potrivit cărora Vasilenko, care lucra sub acoperire la ambasada sovietică, era de fapt un agent KGB și a fost însărcinat să ia legătura cu el.
Jack Platt și Gennadiy Vasilenko au avut misiuni similare
S-a decis ca Jack Platt să dea, fără să bănuiască nimic, peste Gennadiy Vasilenko la un meci al Harlem Globetrotters. După cum s-a dovedit, acesta din urmă avea o misiune similară, însărcinat cu recrutarea de agenți FBI și CIA.
Când l-a întâlnit prima dată pe Platt, Vasilenko nu a știut imediat că primul era agent CIA. Deși fiecare dintre ei a încercat să îl recruteze pe celălalt în timpul meciului de baschet, nu și-au recunoscut reciproc acest lucru. Potrivit lui Platt, în cele din urmă s-a întâmplat ceva neașteptat:
„La jumătatea meciului mi-am dat seama că îmi place foarte mult acest tip”, și-a amintit el.
Încercând să își ducă la bun sfârșit misiunile respective, Platt a încercat să mute discuția spre arme, un hobby pe care știa că îl împărtășea cu Vasilenko. După joc, cei doi au petrecut o zi întreagă împreună la un poligon de tir, unde au continuat să încerce și să se „curteze” reciproc. Acest lucru s-a transformat curând în vizite la restaurant, seri de consumat alcool, călătorii mai lungi și cine cu familiile lor.
Apariția unei prietenii?
Jack Platt și Gennadiy Vasilenko și-au dat seama că, în ciuda educației lor drastic diferite, aveau multe în comun. Prietenia lor a înflorit prin faptul că au trecut prin taberele lor opuse în Războiul Rece, deși, la început, nu și-au oprit eforturile de recrutare.
În cele din urmă, Platt l-a ajutat pe Vasilenko să-și cumpere o mașină nouă. Prietenia lor a ajuns în curând într-un punct în care au decis să își întrerupă eforturile de spionaj unul împotriva celuilalt. Vasilenko a declarat într-un interviu: „Ne-am spus unul altuia: „Nu încerca, hai să fim prieteni, să avem o relație bună, să uităm de muncă”. Acesta a fost acordul. Erau vremuri bune, de aceea am continuat”. În cele din urmă, a încetat să mai raporteze întâlnirile cu Platt, în ciuda faptului că i se cerea să facă acest lucru.
Cu toate acestea, prietenia celor doi nu i-a împiedicat pe fiecare dintre ei să își continue spionajul în afara relațiilor de prietenie. De fapt, Vasilenko a avut de-a face direct cu un agent CIA dezertor în toată această perioadă.
Gennadiy Vasilenko este transferat în Guyana
În 1981, Gennadiy Vasilenko a fost transferat înapoi în Uniunea Sovietică, obligându-l pe Jack Platt să întrerupă orice contact cu prietenul său. El a rămas acolo până în 1984, când a fost repartizat la un post în Georgetown, Guyana. La scurt timp după aceea, Platt a primit vești despre locația prietenului său și a obținut permisiunea superiorilor săi de a se deplasa acolo și de a continua să încerce să-l întoarcă de partea americană.
Vasilenko și-a amintit cum a fost nevoit să se întâlnească cu prietenul său în mod neoficial, deoarece Moscova a refuzat să îl lase să reia eforturile de a-l converti. Acest lucru s-a datorat parțial temerilor legate de existența unei cârtițe, după ce agentul dublu Aldrich Ames a dezvăluit KGB-ului cât de ușor s-a infiltrat CIA în agenția de securitate.
Platt a părăsit Guyana în 1987, spunându-i prietenului său că se va întoarce pentru a-i sărbători ziua de naștere. Până atunci, însă, Vasilenko dispăruse de pe fața pământului.
O aparentă trădare duce la o arestare de către KGB
Se pare că lui Gennadiy Vasilenko i s-a ordonat să meargă în Cuba pentru afaceri KGB, unde a fost arestat și acuzat că este o cârtiță. Se crede că Ames a fost cel care a dezvăluit relația continuă a sovieticului cu Jack Platt, după ce acesta a luat cunoștință de ea în timp ce își continua activitatea de agent dublu în cadrul CIA.
Vasilenko a fost dus la închisoarea Lubyanka pentru interogatoriu și i s-a spus că Platt a înregistrat în secret una dintre conversațiile lor. El a optat să aibă încredere în prietenia lor, crezând că Platt și-a ținut cuvântul că nu va înregistra niciodată întâlnirile lor. A avut dreptate, agenții punând la cale minciuna pentru a încerca să-l facă să mărturisească. Ceea ce aveau de fapt erau dosare furate de la CIA care detaliau întâlnirile dintre cei doi, care acopereau doar întâlnirile lor oficiale
Gennadiy Vasilenko este exonerat de orice suspiciune
A fost nevoie de șase luni de interogatorii înainte ca KGB-ul să decidă că Gennadiy Vasilenko nu era de fapt un spion al CIA. Cu toate acestea, agenția l-a retrogradat și l-a concediat. De asemenea, i-a fost interzis să călătorească în străinătate.
Abia în 1991, Jack Platt, care presupunea de mult timp că prietenul său era mort, a aflat că acesta trăiește. Americanul a decis să ia legătura cu vechiul său prieten, iar cei doi au intrat în legătură prin telefon. După ce lui Vasilenko i-a fost ridicată interdicția de călătorie, s-au întâlnit în SUA.
În ciuda șiretlicului KGB-ului, Vasilenko nu a crezut niciodată că prietenul său l-a trădat. Platt își amintește că i-a spus: „Știu că nu ai fost tu”. Cei doi au început curând să lucreze împreună în industria securității, mutându-și majoritatea afacerilor în Rusia. Platt și-a făcut o misiune personală din a-l ajuta pe prietenul său să se pună pe picioare după ce a fost demis din KGB.
În anii care au urmat, prietenia lor a continuat la fel de puternică ca întotdeauna, iar familiile lor au devenit extrem de apropiate.