Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul Rece: Cum a pus mâna CIA-ul pe armele sovietice
Articole online

Războiul Rece: Cum a pus mâna CIA-ul pe armele sovietice

Războiul Rece a părut că este ca o căutare de comori. Când o parte ieșea cu o armă nouă, cealaltă parte depunea toate eforturile pentru a pune mâna pe o copie pe care să o analizeze și să o reproducă.

Note informative din Arhivele Naționale

O colecție de documente compilate de Arhiva Națională arată cât de extinsă a fost campania Americii pentru a obține cele mai noi echipamente rusești. De exemplu, un raport de informații al Forțelor Aeriene din SUA din 1951 a descris modul în care America a avut șansa de a examina un MiG-15, avionul de luptă sovietic care a șocat piloții americani. După o luptă de la Phenian din 9 iulie 1951, un pilot a fost văzut salvându-se înainte ca luptătorul să se prăbușească în apele adânci ale coastei de vest a Coreei.

La sfârșitul lunii iulie 1951, un grup de lucru naval și aerian combinat dintre Statele Unite și Marea Britanie a încercat să salveze luptătorul, urmând să fie expediată în Statele Unite pentru analiză. Alte avioane sovietice distruse s-au dovedit a fi o mină de aur.

Cel mai faimos este cel de la începutul anilor 1960, când CIA a fotografiat un satelit Luna sovietic expus în Mexic. În 1965, CIA a aranjat să obțină un nou elicopter de transport sovietic și a solicitat 100.000 de dolari pentru a obține un computer digital.

Privind racheta antiaeriană sovietică SA-2, Forțele Aeriene aveau să scrie o notă în iulie 1966:  „ Sunteți conștienți de faptul că piloții noștri ai Forțelor Aeriene au avut un succes considerabil în evitarea pierderilor sistemului din Vietnamul de Nord”.

Într-adevăr, cea mai bună sursă a Americii pentru copiile armelor sovietice au provenit din Israel. O notă din iulie 1967 spunea că o mare parte din echipamentele capturate în războiul de șase zile „sunt necesare Departamentului Apărării pentru exploatarea informațiilor”. Cu toate acestea, o notă a Forțelor Aeriene din septembrie 1967 s-a plâns că, în timp ce Israelul acordase Statelor Unite acces la multe echipamente, israelienii au ezitat în ceea ce privește inspecția articolelor cu prioritate ridicată, în special a rachetei SA-2.

Israelul un ajutor pentru Statele Unite

Armele sovietice erau dorite pentru a fi furnizate grupurilor care luptau cu sovieticii și aliații lor, în special rebelii afgani care luptau împotriva ocupației sovietice. Din nou, Israelul a fost văzut ca o sursă după ce a capturat stocurile vaste de echipamente sovietice în timpul războiului din 1982 din Liban.

În mod ironic, Washingtonul a crezut că ar trebui să primească toate beneficiile din partea Israelului. „ Deși recunoaștem că poziția noastră actuală de negociere cu israelienii este foarte scăzută, vă solicităm asistența pentru a achiziționa aceste arme cu un cost mic sau deloc pentru SUA.”

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA