Note informative din Arhivele Naționale
O colecție de documente compilate de Arhiva Națională arată cât de extinsă a fost campania Americii pentru a obține cele mai noi echipamente rusești. De exemplu, un raport de informații al Forțelor Aeriene din SUA din 1951 a descris modul în care America a avut șansa de a examina un MiG-15, avionul de luptă sovietic care a șocat piloții americani. După o luptă de la Phenian din 9 iulie 1951, un pilot a fost văzut salvându-se înainte ca luptătorul să se prăbușească în apele adânci ale coastei de vest a Coreei.
La sfârșitul lunii iulie 1951, un grup de lucru naval și aerian combinat dintre Statele Unite și Marea Britanie a încercat să salveze luptătorul, urmând să fie expediată în Statele Unite pentru analiză. Alte avioane sovietice distruse s-au dovedit a fi o mină de aur.
Cel mai faimos este cel de la începutul anilor 1960, când CIA a fotografiat un satelit Luna sovietic expus în Mexic. În 1965, CIA a aranjat să obțină un nou elicopter de transport sovietic și a solicitat 100.000 de dolari pentru a obține un computer digital.
Privind racheta antiaeriană sovietică SA-2, Forțele Aeriene aveau să scrie o notă în iulie 1966: „ Sunteți conștienți de faptul că piloții noștri ai Forțelor Aeriene au avut un succes considerabil în evitarea pierderilor sistemului din Vietnamul de Nord”.
Într-adevăr, cea mai bună sursă a Americii pentru copiile armelor sovietice au provenit din Israel. O notă din iulie 1967 spunea că o mare parte din echipamentele capturate în războiul de șase zile „sunt necesare Departamentului Apărării pentru exploatarea informațiilor”. Cu toate acestea, o notă a Forțelor Aeriene din septembrie 1967 s-a plâns că, în timp ce Israelul acordase Statelor Unite acces la multe echipamente, israelienii au ezitat în ceea ce privește inspecția articolelor cu prioritate ridicată, în special a rachetei SA-2.
Israelul un ajutor pentru Statele Unite
Armele sovietice erau dorite pentru a fi furnizate grupurilor care luptau cu sovieticii și aliații lor, în special rebelii afgani care luptau împotriva ocupației sovietice. Din nou, Israelul a fost văzut ca o sursă după ce a capturat stocurile vaste de echipamente sovietice în timpul războiului din 1982 din Liban.
În mod ironic, Washingtonul a crezut că ar trebui să primească toate beneficiile din partea Israelului. „ Deși recunoaștem că poziția noastră actuală de negociere cu israelienii este foarte scăzută, vă solicităm asistența pentru a achiziționa aceste arme cu un cost mic sau deloc pentru SUA.”