Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Premieră în SUA după aproape 30 de ani. Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc 
Articole online

Premieră în SUA după aproape 30 de ani. Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc 

sua

Premieră în SUA după aproape 30 de ani. Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc 

Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat în Camera Reprezentanților înainte ca președintele Biden să îl poată semna ca lege.

Într-o declarație făcută publică după vot, președintele a cerut membrilor Camerei să „voteze cu promptitudine acest proiect de lege bipartizan și să îl trimită pe biroul meu”.

„În această seară, după 28 de ani de inactivitate, membrii bipartizani ai Congresului s-au unit pentru a asculta apelul familiilor din întreaga țară și au adoptat o legislație care să abordeze flagelul violenței cu arme de foc în comunitățile noastre”, a declarat președintele Biden.

„Familiile din Uvalde și Buffalo au cerut să se acționeze. Și în această seară, am acționat”.

Președinta Nancy Pelosi a promis să treacă rapid proiectul de lege prin Camera Reprezentanților, în ciuda faptului că liderul republican Kevin McCarthy și-a îndemnat membrii să voteze împotriva proiectului.

„Mâine dimineață, la prima oră, Comisia pentru regulament se va reuni pentru a înainta această legislație care salvează vieți la vot”, a declarat Pelosi după vot.

Propunerile sunt departe de ceea ce au cerut mulți democrați și activiști

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta mai mică de 21 de ani și 15 miliarde de dolari (12,2 miliarde de lire sterline) în finanțarea federală pentru programe de sănătate mintală și modernizarea securității în școli.

De asemenea, se solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi de tip „steag roșu” pentru a retrage armele de foc de la persoanele considerate o amenințare, și de asemenea va duce la blocarea vânzărilor de arme de foc către cei condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor intimi necăsătoriți.

Proiectul de lege este semnificativ și pentru că este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislației americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.

Tuturor celor 50 de democrați, inclusiv celor mai conservatori membri ai partidului, senatorii Joe Manchin și Kyrsten Sinema, li s-au alăturat republicanii care au făcut înțelegeri, inclusiv liderul Senatului Mitch McConnell și un aliat apropiat al lui Trump, Lindsey Graham.

Senatorul republican John Cornyn din Texas, care a condus negocierile împreună cu senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut, a declarat în plenul Camerei că proiectul de lege îi va face pe americani mai responsabili:

„A nu face nimic este o abdicare de la responsabilitatea noastră ca reprezentanți ai poporului american aici, în Senatul Statelor Unite”.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat: „Acesta nu este un leac pentru toate modurile în care violența armelor de foc afectează națiunea noastră, dar este un pas mult așteptat în direcția corectă”.

Cu toate acestea, două treimi dintre republicani s-au opus legislației, iar toți cei care au susținut-o, cu excepția Lisei Murkowski din Alaska și a lui Todd Young din Indiana, nu se vor confrunta cu alegătorii în acest an sau și-au anunțat intenția de a nu mai candida pentru realegere.

Senatorul texan Ted Cruz, care este în mare parte cotat să candideze la nominalizarea prezidențială republicană în 2024, a condamnat proiectul de lege ca fiind un pretext de „a încerca să dezarmeze cetățenii care respectă legea, în loc să ia măsuri serioase pentru a ne proteja copiii”.

Președintele Biden a declarat, la începutul acestei luni, că propunerile sunt „pași în direcția bună”, dar încă nu sunt suficiente.

El a făcut presiuni pentru reforme mai mari – inclusiv interzicerea armelor de asalt, care au fost folosite în cazul împușcăturilor în masă din Texas și Buffalo luna trecută – sau cel puțin o creștere a vârstei la care acestea pot fi cumpărate. Se crede că bărbatul înarmat în cazul împușcăturilor din Texas ar fi cumpărat două puști semiautomate la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.

Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre țările bogate ale lumii – peste 20.900 de persoane au fost ucise în acest an în SUA în urma violenței cu arme de foc, inclusiv prin omucidere și sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit.

Ultima legislație federală semnificativă privind controlul armelor de foc a fost adoptată în 1994, interzicând fabricarea pentru uz civil a puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, dar a expirat un deceniu mai târziu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola