Diplomele militare romane
Primele diplome despre a căror existență știm sunt plasate în timpul lui Claudius (41-54 p.Chr.), care acordă prin emiterea acestor diplome cetățenia romană soldaților după ce aceștia își încheiaseră serviciul militar de 25 de ani.
Diplome se emit pentru peregrini din trupele auxiliare care primesc cu această ocazie cetățenia, cunoscută drept civitas Romana. Imperiul, paradoxal, era format în secollele I-II din ne-cetățeni în cea mai mare parte. Beneficiarii diplomelor sunt, așadar, soldații, cei din trupele auxiliare (auxilia), flota (classis), cohortele pretoriene și cohortele urbanae de la Roma.
În 212 p. Chr. împăratul Caracalla emitea un decret cunoscut drept Constitutio Antoniniana. Prin acest decret împăratul extindea cetățenia, acordând această calitate tuturor locuitorilor imperiului, exceptând unele categorii marginale. Dispărea astfel statutul de peregrin. Ultimele diplome ale auxiliarilor sunt cunoscute pentru anul 203 p.Chr. Dar continuă diplomele pentru serviciul marinei, al trupelor pretoriene și cohortelor urbane până la sfârșitul sec. III – începutul sec. IV. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că barbarii din afara
granițelor sunt încă recrutați în acele unități.
Odată diploma, beneficiarul primea șiemerita stipendia, adică stipendiile bine meritate, deci suma de bani echivalentă lăsării la vatră, cetățenia romană și dreptul de connubium, adică de a se putea căsători legal.
Diploma este un document oficial roman, emis după constitutio imperială de lăsare la vatră, unde sunt menționate unitățile și veteranii respectivi. Această constitutio se redacta pe o placă/ mai multe plăci de bronz expusă(e) public la Roma. Fiind din bronz, iar acesta este reversibil, probabil că ulterior se topea pentru reutilizarea materialului.
În genere, conținutul unei diplome militare este următorul: mai întâi, din diplome putem afla denominația trupelor care staționează într-o provincie, de unde vin, când vin și când pleacă. Apoi, pentru a fi siguri de faptul că soldatul își servise cu adevărat patria, pe diplomă erau trecute și numele guvernatorilor provinciei și datarea lor, numele comandantului trupei din care face parte veteranul căruia i s-a emis diploma și succesiunea funcțiilor în cariera militară pentru comandanți. Familia, clanul sau orginea aveau o mare importanță la Roma, astfel că pe diplomă erau trecute și numele membrilor familiei beneficiarului, dacă este căsătorit sau nu, dacă are copii, câți și cum îi cheamă etc. Pe diplomă era menționată și decizia veretanului de a rămâne în provincia unde servise drept militar.