Construcțiile lui Caesar la Roma
În general, funcția de dictator nu era ceva neobișnuit pentru romani, în momentele de criză, când cetatea se afla în război sau era sub asediu, fiind benefică, în viziunea romană, suspendarea celorlalte foruri de decizie, puterea fiind concentrată în mână unui conducător capabil să aducă izbânda cetățenilor. Caesar a fost însă mult mai mult de atât. Dincolo de înfăptuirile militare și de reformele sociale, dincolo de intrigi și de antipatii sau simpatii personale, Caesar s-a preocupat și de înfrumusețarea Romei, având un proiect bine pus la punct.
În ceea ce privește programul de construcții al lui Caesar, trebuie spus că, obținând un profit mare din Galli, acesta, încă înainte de 50 a. Chr., inițiază înfrumusețarea Forului, repararea vechilor basilici și clădirea altora noi. Pe lângă repararea Forului republican și a Comitium-ului, spațiul de adunare a poporului, inițial de formă pătrată, apoi de formă rotundă, foarte aproape făță de locul de adunare a senatorilor, Curia, Caesar a inaugurat și basilica Iulia, la 25 septembrie 46 a. Chr.
Se poate spune că dictatorul Caesar a făcut ordine în haosul urbanistic de la Roma. După bătălia de la Pharsalos (9 august 49 a. Chr.), când Caesar îl învinge pe Pompei în Thessalia, cel din urmă retrăgându-se în Egipt unde e ucis de trupele lui Ptolemeu XIII, marele om de stat asasinat în 44 a. Chr. privilegiază construcțiile religioase. În 46 a. Chr., cu acordul Senatului, Caesar ridică un templu închinat zeiței Libertații. La o zi de la inaugurarea basilicii Iulia, templul zeiței Venus Genitrix a fost deschis. Noul For al lui Caesar, Forul Iulianum, inițiat în 51 și terminat în 46 a. Chr. avea formă dreptunghiulară, fiind alcătuit dintro esplanadă mărginită pe trei dintre laturi de porticuri. Statuia lui Caesar era amplasată pe latura fără prăvălii. Principala cauză pentru care Caesar a dispus construirea noului For este faptul că cel dinainte devenise neîncăpător.
Conform lui Dio Cassius, după asasinarea lui Caesar, în vârtejul emoțional generat de citirea testamentului dictatorului, mulțimea s-a scindat, unii dorind să-l incinereze pe Caesar pe Capitoliu, alții dorind să transporte trupul defuntului în edificiul unde fusese asasinat. În cele din urma Caesar este incinerat în Forum, sale de ședințe a senatului, în ciuda legislației care interzicea incinerarea în oraș.