Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezbinarea Europei față de China se adâncește. Pe ce se contrazic acum Franța și Germania
Articole online

Dezbinarea Europei față de China se adâncește. Pe ce se contrazic acum Franța și Germania

UE-CHINA

Dezbinarea Europei față de China se adâncește. Pe ce se contrazic acum Franța și Germania

Tocmai când credeai că politica europeană privind China nu putea fi mai dezbinată, cele mai puternice două țări ale Uniunii Europene sunt acum în dezacord și în privința reactivării unui acord de investiții cu această superputere autoritară, după cum relatează POLITICO.

Pentru Franța, resuscitarea așa-numitului Acord global de investiții UE-China (CAI) este „mai puțin urgentă” și „pur și simplu nu este practicabilă”, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz este în favoarea „reactivării” acordului, care s-a blocat la scurt timp după ce a fost anunțat la sfârșitul anului 2020, după ce Beijingul a impus sancțiuni mai multor membri ai Parlamentului European pentru că au criticat încălcările drepturilor omului.

Vorbind pentru POLITICO la bordul avionului său prezidențial în timpul unei vizite în China la începutul acestei luni, Macron a declarat că el și liderul chinez Xi Jinping au discutat despre CAI, „dar doar puțin”.

„Am fost foarte tranșant cu președintele Xi, am fost foarte sincer, în măsura în care acesta este un proces european – toate instituțiile trebuie să fie implicate, și nu există nicio șansă de a vedea vreun progres în privința acestui acord atâta timp cât avem membri ai Parlamentului European sancționați de China”, a declarat Macron.

Beijingul s-a dovedit abil în a împiedica UE să dezvolte o politică unificată privind China, folosind amenințări care variază de la potențiale interdicții asupra vinului francez și spaniol la avertismente că Republica Chineză va cumpăra avioane americane Boeing în locul celor franceze Airbus.

Dezacordul cu privire la CAI este doar un alt exemplu de divergență în ceea ce privește politica privind China în Europa, unde Beijingul a curtat cu pricepere diferite țări și le-a jucat unele împotriva altora în jocuri de dezbinare și de guvernare în ultimul deceniu.

Scholz caută dezghețul CAI

În urma a șapte ani de negocieri chinuitoare, IAC a fost adoptat în grabă de fostul cancelar german Angela Merkel la sfârșitul președinției rotative de șase luni a Germaniei la Consiliul UE, la sfârșitul anului 2020.

Merkel a încercat să pecetluiască acordul și să se înregimenteze cu Beijingul înainte ca Washingtonul să poată exercita presiuni pentru a-l bloca, provocând tensiuni cu viitoarea administrație a președintelui american Joe Biden.

Germania a fost mult timp cel mai vocal susținător al CAI, datorită amplorii investițiilor sale în producție în China, în special în sectorul construcțiilor de automobile și în cel al produselor chimice.

IAC ar fi facilitat în mică măsură pentru companiile europene să investească în China și să își protejeze proprietatea intelectuală în această țară. Însă criticii au criticat slaba protecție a lucrătorilor și au pus la îndoială măsura în care ar putea fi pusă în aplicare.

La scurt timp după anunțarea acordului, Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor parlamentari europeni, ca represalii pentru criticile acestora privind abuzurile drepturilor omului în regiunea rebelă Xinjiang.

Acordul, care necesită ratificarea de către Parlamentul European, a intrat în îngheț politic.

Scholz, care uneori pare să o imite pe Merkel, mai populară, ar dori să scoată CAI „din congelator” – dar a avertizat că „acest lucru trebuie făcut cu grijă” pentru a evita capcanele politice.

„Este surprinzător că Scholz încă mai crede că aceasta este o idee bună, în ciuda contextului mult schimbat față de acum câțiva ani”, a declarat un oficial UE de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta liber despre chestiuni diplomatice sensibile.

Registration

Aici iti poti reseta parola