Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Macron îl asigură pe Zelenski de un nou ajutor militar necesar pentru „restabilirea suveranității și integrității teritoriale”
Articole online

Macron îl asigură pe Zelenski de un nou ajutor militar necesar pentru „restabilirea suveranității și integrității teritoriale”

Zelenski și Macron

Macron îl asigură pe Zelenski de un nou ajutor militar necesar pentru „restabilirea suveranității și integrității teritoriale”

În seara de duminică, 30 aprilie, Palatul Elysée a confirmat faptul că preşedintele Emmanuel Macron a avut în cursul zilei o convorbire telefonică de o oră cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Comunicatul oficial al Palatului Elysée a fost relativ vag, cu o scoatere în evidenţă a faptului că „preşedintele Republicii a repetat angajamentul Franţei de a da Ucrainei ajutorul necesar  pentru a-şi restabili suveranitatea şi integritatea teritorială”. Kievul insistă din 24 februarie 2022 şi de la invadarea teritoriului său de către Rusia asupra faptului că nicio negociere de pace nu va fi posibilă atâta vreme cât trupele ruse nu se vor fi retras de pe teritoriile invadate şi anexate ilegal.

Cei doi şefi de stat au vorbit de asemenea despre „coordonarea europeană în materie de asistenţă militară pentru a fi în situaţia de a răspunde nevoilor Ucrainei în timp”.

Pregătiri pentru viitoarea contraofensivă

În timp ce se vorbeşte tot mai deschis despre perspectiva unei contraofensive iminente până sfârşitul lunii mai sau începutul lui iunie – ministerul ucrainean al Apărării a spus că este pregătit -, Volodimir Zelenski a fost, ca de obicei, mult mai direct privind cererile şi nevoile sale. Pe Telegram, preşedintele ucrainean a arătat că i-a explicat preşedintelui francez „în detaliu situaţia de pe front şi perspectivele evoluţiei ei în mai şi iunie. Am insistat de asemenea pe nevoile prioritare ale forţelor de apărare ucrainene”.

Zelenski a amintit în special că „rapiditatea şi specificitatea răspunsului [partenerilor noştri, n. red,] sunt foarte importante, este ceva care ameliorează semnificativ capacităţile noastre”. Preşedintele ucrainean a spus cu această ocazie că „apreciază confirmarea de către Franţa a unor livrări semnificative de armament pentru forţele noastre armate”. Detaliile exacte ale acestor livrări urmează să fie cunoscute „în săptămânile următoare”, arată o sursă diplomatică. 

Preşedintele Zelenski continuă să înainteze în plan diplomatic şi să pregătească perioada de după război. După prima sa convorbire telefonică de la începutul războiului cu Xi Jinping, miercuri, 26 aprilie, Beijingul a anunţat trimiterea viitoare a unui trimis special în Ucraina şi Kievul numirea unui ambasador ucrainean la Beijing. 

Registration

Aici iti poti reseta parola