Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina reproșează UE că nu a reușit să respecte planul privind munițiile: „Este frustrant modul în care acționează țările europene”
Articole online

Ucraina reproșează UE că nu a reușit să respecte planul privind munițiile: „Este frustrant modul în care acționează țările europene”

Kuleba

Ucraina reproșează UE că nu a reușit să respecte planul privind munițiile: „Este frustrant modul în care acționează țările europene”

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a criticat joi UE pentru că nu a reușit să „pună în aplicare propria decizie” de a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina, în timp ce membrii blocului se contrazic asupra modului de punere în aplicare a planurilor.

„Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achiziționarea în comun de muniție pentru Ucraina este frustrantă”, a declarat Kuleba pe Twitter, marcând o schimbare considerabilă de ton din partea Kievului față de clubul la care speră să adere.

Liderii UE au convenit luna trecută asupra ideii de a se uni și de a trage bani dintr-un fond comun pentru a ajuta Kievul să livreze până la 1 milion de obuze în următoarele 12 luni, în timp ce Ucraina luptă împotriva invaziei Rusiei. Însă negocierile au intrat într-un impas la nivelul ambasadorilor cu privire la modul de cheltuire a celor 1 miliard de euro puși deoparte pentru contractele comune.

Kuleba a declarat că acesta este un test al capacității UE de a lua noi decizii cruciale în materie de securitate și dacă blocul are cu adevărat „autonomie strategică” – reluând termenul preferat folosit de președintele francez Emmanuel Macron când a stârnit recent controverse spunând că Europa nu trebuie să devină „urmașii Americii”.

Principalul punct de dispută în discuțiile privind achiziția de muniție se învârte în jurul măsurii în care trebuie să se limiteze banii la producătorii din UE și dacă trebuie să se includă companii din locuri precum SUA și Marea Britanie.

Franța a condus campania pentru ca banii să rămână în interiorul blocului, în timp ce alții, inclusiv Polonia, se tem că industria de apărare europeană ar putea să nu fie la înălțimea sarcinii de a livra 1 milion de obuze Ucrainei în termenul promis de 12 luni.

Discuțiile vor continua probabil săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că miniștrii de externe ai UE nu vor avea un acord în mână atunci când se vor întâlni luni la Luxemburg pentru a discuta despre război.

„Pentru Ucraina, costul inacțiunii se măsoară în vieți omenești”, a declarat Kuleba.

Registration

Aici iti poti reseta parola