Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezastru financiar în UE. Inflația euro atinge un nou record
Articole online

Dezastru financiar în UE. Inflația euro atinge un nou record

După 7,4 în martie, s-a ajuns la 7,5 în aprilie

Datele publicate vineri de agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, arată că inflația euro a crescut la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Evoluția e în conformitate cu așteptările și e determinată de o creștere persistentă a prețurilor la energie și alimente.

Nu e vorba numai de energie

Deși costurile energiei au contribuit cel mai mult, rata inflației energetice a scăzut, de fapt, comparativ cu martie, în timp ce creșterea prețurilor la alimente, servicii și bunuri industriale non-energetice s-a accelerat în continuare.
Prețurile de bază, care filtrează prețurile volatile la energie și alimente, au crescut și ele, întărind îngrijorările Băncii Centrale Europene că inflația ridicată s-ar putea dovedi greu de învins și că o luptă de aproape un deceniu cu creșterea prețurilor s-a încheiat.

Inflația, excluzând prețurile alimentelor și carburanților, urmărită îndeaproape de BCE, a crescut la 3,9% de la 3,2%.

Își poate îndeplimni BCE mandatul?

Luptându-se să reducă creșterea prețurilor, BCE este aproape sigură că va reduce și mai mult sprijinul pentru economie atunci când factorii de decizie politică se vor reuni pe 9 iunie, chiar dacă războiul riscă să împingă creșterea în teritoriu negativ în acest trimestru.

Mai întâi se va încheia cu achizițiile de obligațiuni, probabil în iulie, apoi se va lua în considerare o creștere a ratei cândva în al treilea trimestru, cu o a doua mișcare a ratei așteptată înainte de sfârșitul anului.

Marea îngrijorare a factorilor de decizie este că așteptările inflaționiste pe termen lung cresc cu mult peste ținta lor de 2%, ceea ce indică scăderea încrederii în capacitatea BCE de a controla prețurile și, în cele din urmă, de a-și îndeplini mandatul, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola