Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului
Articole online

Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului

sua

Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului

La nouă luni de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să divizeze Occidentul.

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și îi acuză acum pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE au de suferit.

„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari, și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru POLITICO.

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei tot mai mari din Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Este probabil ca Kremlinul să salute otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

„Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric”, a declarat oficialul european de rang înalt, susținând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor ridicate la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări din UE”.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a făcut apel la Washington să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a declarat el într-un interviu acordat POLITICO.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile și taxele ecologice ale lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În pofida obiecțiilor oficiale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn că ar da înapoi.

În același timp, perturbările provocate de invazia lui Putin în Ucraina înclină economiile europene în recesiune, cu o inflație în creștere și o presiune devastatoare asupra aprovizionării cu energie care amenință cu pene de curent și raționalizări în această iarnă.

În încercarea de a-și reduce dependența de energia rusească, țările UE apelează în schimb la gazul din SUA – însă prețul plătit de europeni este de aproape patru ori mai mare decât costul aceluiași combustibil în America. Apoi, există o probabilă creștere a comenzilor de kituri militare de fabricație americană, deoarece armatele europene rămân în criză după ce au trimis arme în Ucraina.

Totul a devenit prea mult pentru înalții oficiali de la Bruxelles și din alte capitale ale UE

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile ridicate ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor energetice.

Miniștrii și diplomații aflați în alte părți ale blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden ignoră pur și simplu impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Atunci când liderii UE l-au abordat pe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați ai UE au fost de acord că ignoranța americană cu privire la consecințele pentru Europa reprezintă o problemă majoră.

„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Certurile sunt exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa din ce în ce mai mare privind Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de măsuri fiscale, climatice și de sănătate – a readus temerile legate de un război comercial transatlantic în prim-planul agendei politice. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un fond de urgență de subvenții pentru a salva industriile europene de la colaps.

„Legea privind reducerea inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al comerțului, Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare.”

„Statele Unite urmează o agendă internă, care este din păcate protecționistă și care discriminează aliații americani”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețului pentru cumpărătorii europeni de gaz reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni a guvernului american. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale pentru Europa”, a declarat oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat închiderea unei instalații cheie.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu ajunge la exportatorii de GNL din SUA, ci la companiile care revând gazul în UE. De exemplu, cel mai mare deținător european de contracte pe termen lung pentru gazul american este compania franceză TotalEnergies.

Registration

Aici iti poti reseta parola