Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Situl arheologic de la Stonehenge. Cât de mult cunoaștem în prezent
Articole online

Situl arheologic de la Stonehenge. Cât de mult cunoaștem în prezent

Stonehenge, monument

Stonehenge este unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. Timp de secole, experții au excavat și analizat situl din zona rurală a Angliei în încercarea de a-i descifra trecutul. Cum a fost ridicat monumentul? Pentru ce a fost folosit? Și cine a construit Stonehenge?

Stonehenge, unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei

Teoriile cu privire la cine a construit Stonehenge variază de la druizi la extratereștri. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că megaliții masivi au fost probabil târâți prin Câmpia Salisbury și ridicați la fața locului. Este posibil ca monumentul să fi fost folosit ca un calendar solar care le permitea britanicilor antici să știe când să planteze și să recolteze.

Pentru ca lucrurile să fie și mai încurcate, analiza ADN a corpurilor îngropate în apropierea sitului sugerează că cei care au construit Stonehenge aveau strămoși din afara Angliei. Având în vedere că construcția monumentului a început în jurul anului 3000 î.e.n., această descoperire adaugă un nou mister cu privire la cine a construit Stonehenge.

Originile misteriosului sit arheologic

Începând din jurul anului 3000 î.e.n., un grup necunoscut de oameni preistorici a construit un mal de pământ și un șanț pe câmpia Salisbury, în Wiltshire, Anglia de astăzi. Probabil că în această perioadă au fost aduse pe sit „pietrele albastre”, cele mai mici dintre rocile care alcătuiesc monumentul. De atunci, analizele au arătat că pietrele au provenit din Preseli Hills din Țara Galilor – la mai mult de 180 de kilometri distanță.

Având în vedere că fiecare piatră cântărește între două și cinci tone, experții nu știu exact cum au reușit vechii constructori de la Stonehenge să le mute atât de departe acum 5.000 de ani. Teoria predominantă este că pietrele ar fi fost transportate pe apă înainte de a fi târâte pe uscat până la câmpia Salisbury.

În următorii 1.500 de ani, alte grupuri antice au continuat să adauge elemente la monument. Potrivit English Heritage, megaliții mai mari, cunoscuți sub numele de pietre sarsen, au fost ridicați pe sit în jurul anului 2500 î.e.n. Deși muncitorii nu au fost nevoiți să mute pietrele sarsen atât de departe – acestea au provenit din Marlborough Downs, situat la aproximativ 25 de kilometri distanță – pietrele erau mult mai grele, având 25 de tone fiecare.

Stonehenge, monument

Între anii 2500 și 1500 î.e.n. megaliții au fost rearanjați în formația lor finală

Până în prezent, structura încadrează perfect răsăritul soarelui la solstițiul de vară și apusul soarelui la solstițiul de iarnă.

Această aliniere a condus arheologii la ipoteza că Stonehenge a fost creat parțial ca un calendar solar. Cu toate acestea, alte teorii sugerează că monumentul a fost un sit ceremonial.

Ca orice structură atât de veche, este posibil ca adevărul despre construcția și scopul său să nu fie niciodată pe deplin determinat. Așadar, de secole, oamenii își prezintă propriile idei despre cine a construit Stonehenge – și de ce.

Legenda vrăjitorului Merlin și Stonehenge

În timpul Evului Mediu, europenii au explicat situl Stonehenge prin prisma basmelor și legendelor. Una dintre cele mai comune povești despre cine a construit Stonehenge îl implica pe vrăjitorul mitic Merlin.

În anul 1130 e.n., istoricul englez Henry de Huntingdon a scris despre monument în lucrarea sa Historia Anglorum, afirmând:

„A doua minune [a Marii Britanii] se află la Stonehenge, unde pietre de o mărime uimitoare sunt ridicate în formă de porți, astfel încât porțile par ridicate peste porți; nimeni nu poate afla prin ce modalitate pietre atât de mari au fost ridicate la o asemenea înălțime, sau din ce motiv au fost ridicate în acel loc”.

Cu toate acestea, cam în aceeași perioadă, clericul și cronicarul Geoffrey de Monmouth și-a expus propria teorie cu privire la modul în care a fost construit Stonehenge. El a scris că, în secolul al V-lea e.n., saxonii au măcelărit sute de nobili britanici. Aceștia au fost îngropați pe Câmpia Salisbury. Regele Aurelius Ambrosius a vrut să ridice un memorial deasupra trupurilor lor, iar Merlin a sugerat că un „inel de piatră care fusese construit de uriași în Irlanda” ar fi potrivit. Acesta a vrăjit megaliții în Marea Britanie, unde au marcat groapa comună a nobililor decedați.

Alte versiuni ale poveștii susțin că Merlin a ordonat giganților să construiască Stonehenge. Un manuscris din secolul al XIV-lea al poetului Wace ilustrează acest eveniment. Documentul este cea mai veche reprezentare cunoscută a monumentului din istorie.

Abia în secolul al XVII-lea cineva a avansat teoria mai convingătoare conform căreia druizii au construit Stonehenge.

Druizii antici, constructorii Stonehenge?

John Aubrey este primul cercetător care a efectuat un studiu academic asupra Stonehenge în anii 1660. Acesta a concluzionat că druizii – celți antici care serveau drept profesori, judecători și preoți – au construit monumentul. Această teorie a fost susținută de arheologul William Stukeley din secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, cercetătorii moderni nu sunt acum de acord că druizii au fost responsabili de construirea Stonehenge. Cercetătorii menționează cronologia istorică:

„Druizii apar abia în ultima jumătate a primului mileniu î.e.n.”, a declarat Caroline Malone, profesor de preistorie la Queen’s University Belfast, pentru Live Science în 2022.

„Nicio dovadă a druizilor nu a fost identificată vreodată la Stonehenge. În schimb avem ritualuri calendaristice complexe asociate cu solstițiile, moartea, renașterea și evenimentele din comunitate. Se pare că druizii nu venerau Soarele sau solstițiul și niciunul dintre siturile din Epoca Fierului nu sugerează o astfel de activitate”.

Stonehenge, monument

Monumentul, construit cu 2.000 de ani înainte de apariția druizilor

În ciuda acestei discrepanțe, mulți încă mai cred că druizii au fost cei care au construit Stonehenge. Chiar și astăzi, druizii moderni organizează festivaluri la Stonehenge. Aceștia celebrează solstițiile și alte evenimente celeste:

„Motivul pentru care druizii sunt asociați cu Stonehenge este că ei sunt preoții păgâni din Marea Britanie atunci când [apar înregistrările scrise]”, a declarat Ronald Hutton, profesor de istorie la Universitatea din Bristol.

„Când s-a conștientizat că monumentul a fost construit de britanicii preistorici, în secolul al XVIII-lea, s-a presupus că druizii au fost responsabili de el. Abia în anii 1960 publicul a devenit în general conștient, după noi progrese în arheologie, că a fost construit cu două mii și jumătate de ani înainte de momentul în care druizii sunt înregistrați în sursele antice”, a continuat Hutton.

Teorii despre extratereștri care au construit Stonehenge

Poate cea mai diferită teorie despre Stonehenge este că ființele extraterestre au jucat un rol în construcția sa.

În 2018, cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Anglia au efectuat un studiu ADN pe rămășițe de la „poporul Beaker”. Aceștia erau britanici antici cunoscuți pentru ceramica lor unică. Ei au ajuns în Anglia din Europa continentală în jurul anului 2500 î.e.n.

Studiul a constatat că genetica oamenilor neolitici locali care au construit Stonehenge a fost aproape complet eliminată din această populație. Unii observatori au considerat că acest lucru înseamnă că cei care au construit Stonehenge au dispărut pur și simplu în urmă cu peste 4.500 de ani.

Emisiunea de televiziune Ancient Aliens a explorat posibilitatea ca Stonehenge să fie un „portal din altă lume”. Acolo ar fi putut „cădea” constructorii originali. Alte teorii susțin că Stonehenge a fost o hartă a sistemului solar. Harta era bazată pe informații oferite europenilor preistorici de către extratereștri. Unii oameni cred, de asemenea, că Stonehenge servește drept platformă de aterizare pentru OZN-uri. De asemenea, alți oameni susțin că este un observator pentru activitatea extraterestră.

Registration

Aici iti poti reseta parola