Această descoperire a unor rețele complexe de prindere a peștelui de acum 4.000 de ani indică modul în care mayașii s-au ridicat ca civilizație în America Centrală și în ceea ce este acum sudul Mexicului.
Descoperire impresionantă în Belize
În Belize a fost descoperită o gamă vastă de instalații antice de prindere și păstrare a peștilor create de strămoșii direcți ai mayașilor.
Instalațiile erau capabile să captureze suficient pește pentru a hrăni până la 15.000 de oameni pe an. Acestea constau într-o rețea de canale și iazuri care conduceau peștii în zone în care puteau fi prinși cu ușurință.
Vânătorii-culegători au construit aceste rețele complexe în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, o perioadă înainte ca oamenii din regiune să practice agricultura pe scară largă, au scris oamenii de știință în studiul publicat pe 22 noiembrie în revista Science Advances.
„Aceasta este cea mai veche instalație de prindere a peștilor pe scară largă înregistrată în Mesoamerica antică”, a scris echipa în lucrare.
Succesul acestor vânători-culegători pare să fi contribuit la formarea mayașilor, arată noua descoperire
Această civilizație a ajuns mai târziu să domine Maya Lowlands în America Centrală și în sudul Mexicului de astăzi.
Aceste instalații de captare a peștilor ar fi încurajat oamenii să se adune și să dezvolte așezări permanente și, mai târziu, orașe. „Pare probabil că aceste canale au permis recoltarea anuală a peștelui și adunările sociale, ceea ce ar fi încurajat oamenii să se întoarcă în această zonă an de an și să se adune pentru perioade mai lungi de timp”, a declarat Marieka Brouwer Burg, coautor al studiului, profesor de antropologie la Universitatea din Vermont.
„Astfel de investiții intensive în peisaj ar fi putut duce, în cele din urmă, la dezvoltarea societății complexe caracteristice civilizației mayașe precolumbiene, care a apărut ulterior în această zonă până în jurul anului 1200 [î.Hr.]”, a spus Brouwer Burg.
În momentul în care au fost construite instalațiile de prindere a peștilor, regiunea devenea mai uscată și este posibil ca oamenii să se fi confruntat cu secete, a scris echipa în studiu. Acest lucru ar fi putut încuraja oamenii să se unească și să construiască aceste instalații pentru a se asigura că au suficient de mâncare.
Echipa a folosit imagini din satelit și imagini aeriene luate de drone pentru a detecta canalele și iazurile
De asemenea, au efectuat săpături și au datat cu radiocarbon sedimentele organice și cărbunele pentru a determina când au fost construite instalațiile de prindere a peștilor.
Mayașii au continuat să folosească aceste facilități de pescuit în perioada formativă (aproximativ 2000 î.Hr. până în 200 d.Hr.), au scris cercetătorii în studiu.
„Sincer, această descoperire este uimitoare”, a declarat Thomas Guderjan, profesor de antropologie la Universitatea Texas din Tyler, într-un e-mail pentru Live Science. „Întotdeauna am crezut că proiectele de modificare a terenurilor pe scară largă sunt ceva care a avut loc în perioada clasică mayașă”, sau aproximativ între 250 și 900 d.Hr., a spus Guderjan.
Cercetarea ar putea încuraja cercetătorii să reconsidere cum erau mayașii acum aproximativ 4.000 de ani, a adăugat Guderjan, care nu a fost implicat în studiu.
Nicholas Dunning, profesor de geografie la Universitatea din Cincinnati, care a studiat pe larg mayașii, a lăudat de asemenea cercetarea.
„În ultimele câteva decenii, destul de mulți cercetători ai mayașilor antici, inclusiv eu, au sugerat că acvacultura ar fi putut juca un rol important în dezvoltarea civilizației mayașe”, a declarat Dunning. „Cu toate acestea, studiul de față este primul despre care știu că încearcă în mod specific să testeze această ipoteză”. Studiul „este o lucrare importantă pentru a-i ajuta pe cercetătorii mayașilor antici să înțeleagă originile societății sedentare din regiune”, a adăugat el.