Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cercetătorii au confirmat povestea „omului fântână” din Norvegia medievală, folosit drept armă biologică
Articole online

Cercetătorii au confirmat povestea „omului fântână” din Norvegia medievală, folosit drept armă biologică

saga, Norvegia

Cercetătorii au confirmat rămășițele unui bărbat găsit lângă Castelul Sverresborg din Norvegia și ar putea confirma povestea unei saga nordice despre o victimă aruncată într-o fântână pentru a otrăvi rezerva de apă în timpul unui asalt din 1197.

Cercetătorii confirmă o nouă teorie

În cadrul unei cercetări arheologice care a durat zeci de ani, cercetătorii au descoperit noi dovezi legate de un episod celebru din istoria medievală a Norvegiei. Săpăturile recente de la Castelul Sverresborg au scos la iveală alte rămășițe ale unui bărbat găsite pe fundul unei fântâni de 6 metri, o descoperire care a extins descoperirea inițială din 1938.

Conform legendei scandinave descrise în Sverris Saga, un bărbat a fost aruncat în fântână în timpul unui raid asupra castelului din 1197. Deși legitimitatea poveștii a fost mult timp dezbătută de istorici, ea a căpătat acum credibilitate, cercetătorii făcând legătura între rămășițele „omului din fântână” și evenimentele documentate din perioada războiului civil din Norvegia, din 1130 până în 1240.

Testele genetice moderne și datarea cu radiocarbon arată că rămășițele au o vechime de 800-900 de ani, aliniind cronologia morții Omului Puțului cu evenimentele din Saga Sverris.

saga, Norvegia

Această descoperire aruncă lumină asupra unui episod istoric important

Descoperirea reprezintă și un moment de referință în arheologie, fiind pentru prima dată când cercetătorii au identificat genetic rămășițele unei anumite figuri descrise în mitologia nordică, potrivit allthatsinteresting

În 1938, cercetătorii care excavau Castelul Sverresborg din centrul Norvegiei au descoperit rămășițele parțiale ale unui bărbat pe fundul unei fântâni.

Rămășițele și locația lor finală le-au amintit cercetătorilor de o poveste nordică din Sverris Saga, o biografie a regelui Sverre Sigurdsson, care a domnit peste Norvegia între 1184 și 1202. Potrivit acesteia, un om a fost aruncat în fântâna castelului în timpul unui atac al forțelor rebele în 1197, cu scopul de a otrăvi rezerva de apă.

„Au luat un om mort și l-au aruncat în fântână, iar apoi au umplut-o cu pietre”, explică saga.

cercetătorii, Norvegia

Timp de secole, istoricii au dezbătut validitatea conținutului Saga Sverris

Povestea se adâncește în războaiele de succesiune care au afectat Norvegia după moartea regelui Sigurd Munn. Bogată în detalii, saga conține descrieri ale oamenilor, ale locurilor și evenimentelor considerate esențiale în istoria Norvegiei.

Cu toate acestea, povestirea despre omul fântânii din saga ar putea fi legată și de basmul popular danez Brøndmand. Brøndmand, numit și „Omul negru” și „Omul din fântână”, este o figură umană monstruoasă despre care se credea că locuiește în interiorul fântânilor. Când oamenii sau animalele se apropiau prea mult de o fântână, se spunea că Brøndmand le trăgea în jos.

Este posibil ca povestea lui Brøndmand să fi servit drept explicație pentru bolile transmise prin apă, însă legăturile sale cu Omul Fântânii descris în Saga Sverris i-au făcut pe istorici să creadă că relatările din saga sunt mai degrabă ficțiune decât realitate.

Cu toate acestea, noile descoperiri rezultate în urma săpăturilor recente îi determină pe istorici să reconsidere această părere.

Registration

Aici iti poti reseta parola