Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > De ce a vrut generalul Gheorghi Jukov să bombardeze România în cel de-al Doilea Război Mondial?
Articole online

De ce a vrut generalul Gheorghi Jukov să bombardeze România în cel de-al Doilea Război Mondial?

De ce a vrut generalul Gheorghi Jukov să bombardeze România în cel de-al Doilea Război Mondial?

La 22 iunie 1941, naziștii au lansat un atac neprovocat asupra Uniunii Sovietice, care, la rândul său, a dat startul unui conflict care a provocat moartea a milioane de soldați și civili deopotrivă, într-una dintre cele mai întunecate perioade ale istoriei.

Publicate de Ministerul rus al Apărării, dosarele au fost scrise de cei mai importanți generali ai Armatei Roșii, inclusiv de mareșalul Ivan Bagramyan, datând de la începutul anilor ’50.

Un document de trei pagini semnat de Gheorghi Jukov, pe atunci șef al Statului Major General, beneficiază de o atenție deosebită. Semnat la doar trei ore după începerea invaziei naziste, raportul sugerează că cei care s-au aliat cu Germania și au invadat teritoriul sovietic să fie atacați și distruși.

Jukov a sugerat ca România să fie bombardată

Raportul face concesii speciale pentru Finlanda și România în mod special, sugerând că cele două țări nu ar trebui să fie atacate până când nu sunt date instrucțiuni speciale. Cu toate acestea, un post-scriptum al lui Jukov de pe ultima pagină a documentului conține o recomandare dură ca România să fie bombardată.

Ordinul de luptă al Comisarului Poporului pentru Apărare nr. 2 din 22 iunie 1941 (ora 7.15 a.m.)

Ordinul de luptă al Comisarului Poporului pentru Apărare nr. 2 din 22 iunie 1941 (ora 7.15 a.m.)

Încă de la începutul anilor ’40, România a contribuit în mod semnificativ la campania militară a naziștilor, dar și la campania de exterminare a evreilor. Potrivit documentelor legate de Holocaust, autoritățile românești din acea vreme au colaborat cu cel de-al Treilea Reich în uciderea sistematică a 160.000 de evrei români.

După ce s-a alăturat Axei, România a luat parte la invazia Uniunii Sovietice condusă de naziști la 22 iunie. Finlanda, de asemenea menționată în documente, nu a fost un aliat al Axei, dar a participat la operațiunile alianței.

La 27 iulie 1942, Adolf Hitler declara următoarele:

„În vara anului 1941, ei [sovieticii] intenționau să aplice o înfrângere zdrobitoare României, pentru că era singura țară care ne livra petrol”.

Soldați români participând la deportarea familiilor de evrei

Soldați români participând la deportarea familiilor de evrei

Au fost dezvăluite detalii și demonstrații ale eroismului poporului sovietic în timpul acestui conflict, inclusiv rapoarte referitoare la trupele din Kiev, care au fost printre primele linii de apărare împotriva mașinii de război naziste, în timp ce alte rapoarte includ noțiunea de mobilizare a întregii URSS care a luptat cot la cot împotriva unor șanse imposibil de depășit.

Mai multe documente erau pline de vești mai blânde despre piloții sovietici care se întorceau acasă în siguranță din operațiuni, în timp ce altele recunosc și deplâng moartea tragică a aviatorilor.

Cifrele oficiale ridică costul total al pierderilor de vieți omenești pentru Uniunea Sovietică la peste 26 de milioane de vieți, dintre care peste opt milioane au fost pierdute luptând împotriva trupelor de invazie naziste.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola