De ce a fost interzis filmul „Casablanca” în Germania?
Casablanca este considerat, în general, unul dintre cele mai mari filme din toate timpurile. Plasat în Maroc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul se concentrează în jurul lui Rick Blaine (Humphrey Bogart), a liderului rezistenței Victor Laszlo (Paul Henreid) și a soției acestuia, Ilsa Lund (Ingrid Bergman).
Blaine deține un club de noapte și un cazinou, iar sosirea lui Laszlo și a lui Lund îi bulversează viața. Se dezvăluie că Blaine și Lund au avut o aventură la Paris înainte de război, dar Lund a plecat fără explicații. Acum, ea are nevoie de ajutorul lui pentru a asigura fuga lui Laszlo în Statele Unite. Inițial, el refuză să îi acorde asistență, din cauza amărăciunii sale, dar pe măsură ce pericolul se intensifică și miza crește, dragostea lui pentru Lund reapare.
Între timp, autoritățile germane sunt pe urmele lui Laszlo, deoarece acesta este o figură cheie în mișcarea de rezistență. Lund este sfâșiată între loialitatea față de soțul ei și sentimentele ei nerezolvate pentru Blaine. În cele din urmă, acesta din urmă trebuie să ia o decizie care îi va schimba viața, pentru a determina soarta celor pe care îi iubește și viitorul său în această lume devastată de război.
Casablanca a fost interzis în Germania… Și în Irlanda
Principalul motiv pentru care Casablanca a fost interzis în Germania a fost faptul că a fost plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost lansat în timp ce conflictul era în desfășurare. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că un film produs de o țară aliată a prezentat acea parte într-o lumină pozitivă, în timp ce arăta negativ inamicul. Se presupune că personajul lui Bogart a fost neutru în război, dar de fapt a lucrat împotriva germanilor. Toate acestea combinate au însemnat că filmul Casablanca a fost un film interzis în Germania.
În mod șocant, filmul a fost interzis și în Irlanda. Aceasta era o țară neutră, dar conștientă de modul în care acțiunile sale ar fi fost percepute de ceilalți. Poziția oficială a națiunii a fost că filmul Casablanca era propagandă aliată care prezenta Germania și Franța de la Vichy într-o lumină proastă. Oficialii guvernamentali au decis că, din acest motiv, filmul încălca Emergency Powers Order – EPO, ceea ce a dus la interzicerea acestuia.
A fost supus unui montaj serios
La sfârșitul războiului, interdicția Casablanca a fost încet-încet anulată atât în Germania, cât și în Irlanda.
În loc ca filmul să fie disponibil imediat, a fost introdus încet, cu diferite tăieturi pentru a se potrivi cu valorile fiecărei țări. Odată ce Irlanda a ridicat interdicția în 1945, a fost difuzată o versiune a filmului care a eliminat relația principală dintre Blaine și Lund, pentru a adera la valorile catolice tradiționale. Acest lucru a fost anulat în 1974.
Germania a acceptat Casablanca mult mai târziu, în 1952, și numai în Occident. Cu toate acestea, germanii nu au putut viziona decât o versiune extrem de editată. În timp ce oficialii erau de acord cu relația amoroasă, au tras o linie la orice mențiune a conflictului sau a Partidului Național-Socialist German al Muncitorilor.
Acest lucru a necesitat o anumită finețe pentru a fi realizat, inclusiv schimbarea dialogului și chiar a personajelor. La finalul editării, aproximativ 25 de minute fuseseră tăiate în întregime. Abia în 1975, versiunea integrală, nemodificată a filmului Casablanca a fost în sfârșit pusă la dispoziția publicului german.