Cum a reușit Stanislawa Leszczyńska să ajute la nașterea a 3.000 de bebeluși în timpul Holocaustului?
La scurt timp după ce a sosit, Stanislawa a înțeles că abilitățile sale de moașă îi pot salva viața. Barăcile pentru femei de la Auschwitz nu erau amenajate nici măcar pentru îngrijiri medicale de bază – nu mai vorbim de îngrijirea femeilor însărcinate și a bebelușilor lor. Stanislawa a fost pragmatică și ingenioasă, asigurându-se că paturile cele mai apropiate de soba barăcii erau rezervate pentru „secția maternității”.
Cu câteva săptămâni înainte ca femeia să nască, moașa le spunea să renunțe la rația de pâine pentru a face troc cu cearceafuri, care urmau să fie folosite pentru scutece și înfășarea copilului. Dacă nu se obțineau cearceafuri la timp, bebelușii erau adesea înfășurați în hârtii murdare.
Femeile care au fost în barăci cu Stanislawa își amintesc că aceasta stătea trează toată noaptea alături de ele – abia dacă se odihnea. Era o prezență calmă și stabilă pentru toate femeile de acolo și în scurt timp, toată lumea începuse să-i spună „Mamă”.
Pe lângă epuizare și malnutriție, barăcile de la Auschwitz nu aveau nimic în materie de antiseptice, pansamente sau ustensile medicale. Acest lucru însemna că Stanislawa nu avea ce să le administreze femeilor pentru durerile nașterii, iar toate practicile ei erau atent monitorizate de medicii naziști.
În afară de Stanislawa, la Auschwitz existau numeroși medici profesioniști care îngrijeau bolnavii și răniții sub îndrumarea naziștilor. Acești medici au fost instruiți să furnizeze informații actualizate despre evoluția pacienților, iar atunci când o persoană nu era aptă să se recupereze, aceasta era imediat dusă în camera de gazare.
Pe măsură ce Stanislawa a continuat să ajute la nașterile din lagăr, naziștii au decis să ia toți copiii născuți cu trăsături ariene și să-i trimită la orfelinate pentru a fi adoptați de familii germane. Mamele au fost devastate și, împreună cu Stanislawa, au găsit o modalitate de a-i tatua clandestin pe micuți, cu speranța că într-o zi mama și copilul se vor reîntâlni.
Deși a reușit să ajute la nașterea a peste 3.000 de copii în timp ce era închisă la Auschwitz, Stanislawa a vorbit rareori în public despre perioada petrecută acolo
După eliberarea lagărului, Stanislawa s-a reîntâlnit cu copiii ei, ambii fiind medici. Până la pensionare, în anii ’50, Stanislawa nu a vorbit niciodată despre perioada petrecută la Auschwitz. Ceea ce a împărtășit și ceea ce au povestit alții care au fost în lagăr cu ea a fost documentat ca justificare pentru beatificarea ei de către Biserica Catolică, ca sfântă, într-un proces care a început în 2010.
Stanislawa Leszczyńska a murit în 1974; cu toate acestea, povestea ei reprezintă fără îndoială una dintre cele mai remarcabile mărturii din istoria Holocaustului.