Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum a rearanjat Beijingul piesele diplomatice înaintea unui potențial conflict în Taiwan
Articole online

Cum a rearanjat Beijingul piesele diplomatice înaintea unui potențial conflict în Taiwan

Vladimir Putin și Xi Jinping

China își consolidează sprijinul internațional, în timp ce încearcă să izoleze Taiwanul pe scena mondială.

Cum a rearanjat Beijingul piesele diplomatice înaintea unui potențial conflict în Taiwan

În termeni diplomatici, se poate spune că Republica Chineză a câștigat deja bătălia împotriva Taiwanului. Majoritatea guvernelor lumii – inclusiv SUA – sunt în mod oficial de acord cu poziția Partidului Comunist Chinez (PCC), conform căreia există o singură China, al cărei unic guvern este Republica Populară Chineză, după cum se arată în analiza The Guardian

Tensiunea constă în faptul că PCC consideră Taiwanul, o insulă autonomă și democratică de 23 de milioane de locuitori, ca făcând parte din această singură China.

Duminică, Li Shangfu, ministrul chinez al apărării, a declarat că Republica Chineză „nu va tolera” încercările de a separa Taiwanul de China, după ce a refuzat să se întâlnească cu omologul său american, Lloyd Austin, la dialogul Shangri-La, un summit asiatic privind apărarea găzduit în Singapore.

Din 1949, PCC a făcut din unificarea între China continentală și Taiwan o prioritate politică

Mulți observatori consideră că Xi Jinping, actualul lider al Chinei, este mai probabil decât oricare dintre predecesorii săi să folosească forța pentru a atinge acest obiectiv.

În cazul în care Beijingul ar lansa o acțiune militară asupra Taiwanului, Vladimir Putin ar fi cel mai important aliat politic și economic al lui Xi. China a fost un colac de salvare economic pentru Rusia de la începutul invaziei împotriva Ucrainei – schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu aproape 40% în acest an -, iar retorica lui Xi cu privire la conflictul din Ucraina prefigurează argumentele care ar fi aduse în cazul în care ar izbucni un conflict în curtea din spate a Chinei.

De exemplu, în februarie, Xi a criticat „sancțiunile unilaterale” și „întărirea sau extinderea” „blocurilor militare”; o referire la NATO. China nu are aceeași neliniște pe care o are Rusia cu privire la o prezență a NATO în apropierea granițelor sale, dar în luna mai un oficial guvernamental a criticat planurile anunțate ale alianței occidentale de a deschide un birou de legătură în Japonia.

În martie, liderul chinez l-a vizitat pe Putin la Moscova, subliniind relația caldă dintre cei doi. Unul dintre numeroasele succese ale călătoriei pentru Xi a fost o declarație comună în care Putin a subliniat sprijinul său pentru poziția Chinei cu privire la Taiwan.

„Rusia își reafirmă adeziunea la principiul „o singură Chină”, recunoaște Taiwanul ca parte inalienabilă a teritoriului Chinei, se opune oricărei forme de „independență a Taiwanului” și sprijină ferm măsurile luate de China pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, se arată în declarație.

În ultimul an, Beijingul a încercat să convingă țările europene să nu urmeze linia tot mai dură a SUA față de China. Xi și-a asigurat o victorie pe acest front în aprilie, când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa nu ar trebui să devină un „vasal” în confruntarea dintre SUA și China.

Registration

Aici iti poti reseta parola