Cum a rearanjat Beijingul piesele diplomatice înaintea unui potențial conflict în Taiwan
În termeni diplomatici, se poate spune că Republica Chineză a câștigat deja bătălia împotriva Taiwanului. Majoritatea guvernelor lumii – inclusiv SUA – sunt în mod oficial de acord cu poziția Partidului Comunist Chinez (PCC), conform căreia există o singură China, al cărei unic guvern este Republica Populară Chineză, după cum se arată în analiza The Guardian.
Tensiunea constă în faptul că PCC consideră Taiwanul, o insulă autonomă și democratică de 23 de milioane de locuitori, ca făcând parte din această singură China.
Duminică, Li Shangfu, ministrul chinez al apărării, a declarat că Republica Chineză „nu va tolera” încercările de a separa Taiwanul de China, după ce a refuzat să se întâlnească cu omologul său american, Lloyd Austin, la dialogul Shangri-La, un summit asiatic privind apărarea găzduit în Singapore.
Din 1949, PCC a făcut din unificarea între China continentală și Taiwan o prioritate politică
Mulți observatori consideră că Xi Jinping, actualul lider al Chinei, este mai probabil decât oricare dintre predecesorii săi să folosească forța pentru a atinge acest obiectiv.
În cazul în care Beijingul ar lansa o acțiune militară asupra Taiwanului, Vladimir Putin ar fi cel mai important aliat politic și economic al lui Xi. China a fost un colac de salvare economic pentru Rusia de la începutul invaziei împotriva Ucrainei – schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu aproape 40% în acest an -, iar retorica lui Xi cu privire la conflictul din Ucraina prefigurează argumentele care ar fi aduse în cazul în care ar izbucni un conflict în curtea din spate a Chinei.
De exemplu, în februarie, Xi a criticat „sancțiunile unilaterale” și „întărirea sau extinderea” „blocurilor militare”; o referire la NATO. China nu are aceeași neliniște pe care o are Rusia cu privire la o prezență a NATO în apropierea granițelor sale, dar în luna mai un oficial guvernamental a criticat planurile anunțate ale alianței occidentale de a deschide un birou de legătură în Japonia.
În martie, liderul chinez l-a vizitat pe Putin la Moscova, subliniind relația caldă dintre cei doi. Unul dintre numeroasele succese ale călătoriei pentru Xi a fost o declarație comună în care Putin a subliniat sprijinul său pentru poziția Chinei cu privire la Taiwan.
„Rusia își reafirmă adeziunea la principiul „o singură Chină”, recunoaște Taiwanul ca parte inalienabilă a teritoriului Chinei, se opune oricărei forme de „independență a Taiwanului” și sprijină ferm măsurile luate de China pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, se arată în declarație.
În ultimul an, Beijingul a încercat să convingă țările europene să nu urmeze linia tot mai dură a SUA față de China. Xi și-a asigurat o victorie pe acest front în aprilie, când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa nu ar trebui să devină un „vasal” în confruntarea dintre SUA și China.