Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Secretarul american al Apărării avertizează: „Un conflict cu Republica Chineză pe tema Taiwanului ar avea un impact major asupra economiei globale!”
Articole online

Secretarul american al Apărării avertizează: „Un conflict cu Republica Chineză pe tema Taiwanului ar avea un impact major asupra economiei globale!”

Austin

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a luat cuvântul sâmbătă la cel mai important summit de securitate din Asia, lansând un avertisment că o potențială escaladare a tensiunilor cu China în strâmtoarea Taiwan ar putea avea consecințe economice grave.

Secretarul american al Apărării avertizează: „Un conflict cu Republica Chineză pe tema Taiwanului ar avea un impact major asupra economiei globale!”

Aceasta ar „afecta economia globală în moduri pe care nu ni le putem imagina”, a declarat el în fața audienței de la Shangri-La Dialogue din Singapore, potrivit unui raport Bloomberg.

„Întreaga lume are un interes în menținerea păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan, întreaga lume”, a spus Austin. „Securitatea căilor maritime comerciale și a lanțurilor de aprovizionare globale depinde de aceasta”.

Comentariile au făcut parte dintr-un discurs mai amplu în care Austin a reproșat Chinei că nu se angajează în discuții militare. Acestea au fost făcute după ce omologul chinez al lui Austin – ministrul Apărării Naționale Li Shangfu – a refuzat o întâlnire în cadrul summitului, deși cei doi și-au strâns pentru scurt timp mâna la un dineu vineri. SUA și China rămân într-un impas, în condițiile în care continuă disputa teritorială asupra Taiwanului.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că RPC nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastre”, a declarat Austin în cadrul întâlnirii, potrivit Reuters.

Shangfu a ripostat la Austin, spunând că „relațiile militare dintre China și SUA se confruntă cu dificultăți, iar responsabilitatea este în întregime de partea SUA”.

La scurt timp după comentariile lui Austin de sâmbătă, Reuters a declarat că o navă de război americană și canadiană au navigat prin strâmtoarea Taiwan, un eveniment de rutină care a iritat totuși oficialii chinezi în trecut.

Îngrijorările legate de situația din Taiwan s-au intensificat în ultimele luni. Matthew Pottinger, care a ocupat funcția de consilier adjunct pe probleme de securitate națională în administrația Trump, a declarat în aprilie că există o probabilitate de peste 50% ca Republica Chineză să invadeze Taiwanul în următorii 10 ani. Într-un interviu acordat luna trecută la CNBC, care a fost urmărit pe scară largă, miliardarul Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a declarat că un conflict între SUA și China în legătură cu Taiwan „ar trebui să fie o preocupare pentru toată lumea”.

Registration

Aici iti poti reseta parola