Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Alegerea Taiwanului: Cine o va înlocui pe Tsai Ing-wen în funcția de președinte pe fondul tensiunilor cu China?
Articole online

Alegerea Taiwanului: Cine o va înlocui pe Tsai Ing-wen în funcția de președinte pe fondul tensiunilor cu China?

Taiwan

Alegerea Taiwanului: Cine o va înlocui pe Tsai Ing-wen în funcția de președinte pe fondul tensiunilor cu China?

Trei foști primari populari concurează unul împotriva celuilalt pentru a o înlocui pe Tsai ing-wen în funcția de președinte și pentru a conduce Taiwanul prin una dintre cele mai periculoase perioade din istoria sa, potrivit The Guardian

Alegerile prezidențiale, care vor avea loc în ianuarie 2024, vor fi decise de 23,5 milioane de oameni care vor vota pe o serie de teme, dar modul în care fiecare partid intenționează să abordeze amenințarea Chinei are ramificații globale.

Beijingul revendică Taiwanul ca pe o provincie chineză, iar liderul Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, a refuzat să excludă folosirea forței pentru a obține ceea ce el numește „reunificare”. Principalele partide politice din Taiwan și o majoritate covârșitoare a populației din Taiwan resping perspectiva unui regim chinezesc. La fel fac și principalele sale partide politice, dar există diferențe mari în ceea ce privește planurile lor de protejare a Taiwanului.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, și partidul naționalist de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), se opun unificării. Însă KMT afirmă că cea mai bună cale de urmat este să aibă legături mai prietenoase cu China și acuză DPP – cu care Beijingul a refuzat să discute de când a venit la putere în 2016 – de agravarea tensiunilor.

DPP spune că Beijingul intenționează să schimbe status quo-ul, cerând Taiwanului să aleagă între capitulare sau anexare forțată. A petrecut ani de zile consolidând legăturile internaționale ale Taiwanului, în timp ce Beijingul își sporește agresiunea militară.

Cu o listă tot mai mare de voci externe și interne care prezic că China va încerca – sau cel puțin va obține capacitatea – să invadeze în anii următori, întrebarea cine va conduce Taiwanul din 2024 este crucială nu doar pentru locuitorii insulei, ci și pentru lume.

Lupta pentru președinție se dă, în esență, între Hou You-yi de la KMT și Lai Ching-te de la DPP, dar există, de asemenea, un terț perturbator semnificativ în amestec: fostul primar al Taipeiului, Ko Wen-je, care se află în sondaje.

Partidul Democrat Progresist: Lai Ching-te

Președinta Tsai Ing-wen trebuie să demisioneze la sfârșitul celui de-al doilea mandat, conform limitelor constituționale. Succesorul ales de ea, Lai, este vicepreședinte din 2019. Fostul expert în sănătate publică, în vârstă de 63 de ani, este în politică din 1996, inclusiv ca primar al orașului Tainan.

În cazul în care va câștiga în ianuarie, va fi pentru prima dată când un partid va câștiga trei mandate consecutive de la începutul alegerilor democratice, în 1996.

Lai s-a bucurat de popularitate politică – în 2014 a fost reales în funcția de primar al orașului Tainan cu un scor record de 72,9% din voturi. Aceasta este a doua sa încercare de a ajunge la președinție, după ce a pierdut o provocare pentru nominalizare în fața actualului președinte Tsai în 2019, alăturându-se în schimb acesteia pe lista de candidați în calitate de vicepreședinte. Este de înțeles că acesta va continua acțiunile politice ale actualului președinte în funcție.

Kuomintang (KMT): Hou You-yi

Hou You-yi este o figură politică moderată populară, care a devenit primar al celei mai populate jurisdicții din Taiwan, New Taipei City, în 2018, iar cel mai recent a fost realeasă în noiembrie.

În vârstă de 65 de ani, a petrecut trei decenii ca ofițer de poliție și a fost implicată în mai multe cazuri de profil înalt, inclusiv în perioada de autoritarism din Taiwan. El este membru al KMT din 1975. Hou este văzut ca o alegere pragmatică pentru KMT, cu cele mai mari șanse de a uni baza sa îmbătrânită cu alegătorii mai tineri de care are nevoie cu disperare. KMT se identifică în continuare cu ideea unei națiuni chineze unificate, dar o majoritate tot mai mare din Taiwan – în special tinerii – nu se mai identifică ca fiind chinezi.

Se crede că faptul că nu are legături cunoscute cu China a contribuit la alegerea sa în detrimentul fondatorului miliardar al Foxconn, Terry Gou, care, de asemenea, a încercat să fie nominalizat.

Partidul Popular din Taiwan: Ko Wen-je

Ko Wen-je este un perturbator semnificativ în cursa dintre DPP și KMT. Fostul primar al orașului Taipei a fost ales pentru prima dată ca independent în 2014, susținut de DPP, care nu a candidat împotriva sa. Cinci ani mai târziu, el a înființat Partidul Popular din Taiwan (TPP). TPP și-a anunțat oficial candidatura miercuri.

Ko este o figură populară, dar politicile sale – în special în ceea ce privește relațiile dintre cele două țări vecine – „sunt într-o stare de ambiguitate”.

„Politica sa externă este mai apropiată de KMT (…) Atitudinea sa față de Statele Unite este neregulată. El a continuat să sublinieze că este un candidat acceptabil pentru China … Dar nici antiamerican nu a fost. El se află la mijloc între cele două”.

Ko a cerut o creștere a capacităților militare ale Taiwanului, concomitent cu intensificarea schimburilor culturale între cele două țări, și a declarat că status quo-ul independenței de facto este singura opțiune realistă – în ciuda planului Beijingului de a o schimba. Într-un interviu recent acordat Nikkei Asia, el a acuzat KMT că este „prea deferent”, iar DPP că este „pro-război”.

În aprilie, el a efectuat o călătorie de trei săptămâni în SUA, în parte pentru a prezenta partidul său unor personalități de rang înalt de acolo.

„Opiniile SUA cu privire la candidații prezidențiali este un lucru la care un număr semnificativ de alegători din Taiwan acordă atenție”, a declarat luna trecută Dafydd Fell, directorul Centrului de Studii asupra Taiwanului de la Universitatea Soas din Londra, pentru The Guardian. Dar Ko nu se apropie prea mult de SUA. El a declarat pentru Nikkei că va privi spre Japonia și Singapore ca exemple de cum să facă față presiunii opuse din partea Chinei și a SUA.

Registration

Aici iti poti reseta parola