Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mussolini și buncărele sale secrete. „Il Duce” se temea de eventualele tentative de asasinat venite din partea Aliaţilor
Istoria universală

Mussolini și buncărele sale secrete. „Il Duce” se temea de eventualele tentative de asasinat venite din partea Aliaţilor

buncăr

Buncărul secret construit sub casa dictatorului italian Benito Mussolini, din Roma, a fost deschis publicului în urmă cu câțiva ani

Mussolini a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat. A intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial de partea lui Adolf Hitler și a adoptat mai multe legi prin care mii de evrei au fost persecutați.

Cel supranumit Il Duce a ordonat construirea buncărului în anul 1940, de teama unor eventuale tentative de asasinat. Situat la o adâncime de trei metri, cu o lungime de peste 50 de metri, ascunzătoarea dictatorului italian are trei rute diferite de evadare, în caz că una dintre ele ar fi fost blocată. De asemenea, buncărul era echipat cu un set dublu de oţel, uşi impermeabile la gaze, precum şi cu un sistem sofisticat de filtrare a aerului, ce ar fi furnizat oxigen pentru 15 persoane, timp de 3-6 ore, potrivit Daily Mail.

Construcția nu este singura de acest fel. Nu mai puţin de 12 buncăre, pentru uzul privat la lui Mussolini şi al familiei sale, au fost construite în întreaga Romă, în cazul unor bombardamente.

Inginerii au efectuat lucrări de întreţinere a fostei reşedinţe a lui Il Duce, moment în care au descoperit o trapă de fier care ducea spre un alt buncăr necunoscut.

Construcţia era prevăzută cu uşi etanş şi cu o cameră de decontaminare

Recent, BBC a făcut un nou reportaj despre viața lui Benito Mussolini, iar în centrul atenției se află vila Torlonia din Roma, în care a trăit dictatorul timp de 18 ani. Devenită muzeu, vila poate fi împărţită în două zone, fiecăreia corespunzându-i o etapă a vieţii ducelui fascist al Italiei. Vila propriu-zisă, cu a sa arhitectură impresionantă, candelabre, marmură albă, fresce, săli mari şi decorate opulent, aminteşte de anii de glorie ai lui Mussolini.

În ultima parte a vieţii sale, Il Duce devenise obsedat de gândul că ar putea fi ţinta unui atac aerian, în urma căruia şi-ar putea pierde viaţa.

Din acest motiv, Benito Mussolini a dat ordin să-i fie construit un adăpost antiaerian în curtea vilei. Pentru că se temea că ar putea fi ucis în drum spre adăpost, o pivniţă a fost transformată într-o ascunzătoare mai sofisticată decât prima. 

Liderul italian se temea că ar putea fi ţinta unui atac chimic şi a cerut începerea construcţiilor la un nou buncăr, câţiva metri sub Torlonia. Cel de-al treilea buncăr, construit la o adâncime de 6,5 metri, este protejat de patru metri de beton armat. 

Marea lui spaimă, care avea să se şi adeverească, a fost că noul adăpost antiaerian nu va fi terminat la timp. Muncitorii nu au reuşit, însă, să finalizeze lucrările la buncăr. Construcţia a rămas aşa cum a fost lăsată ea când a fugit Mussolini, în 1943.

Benito Mussolini a fost executat de un grup de partizani comunişti în apropiere de Milano în 1945, în timp ce vroia să fugă în Elveţia, şi agăţat de picioare într-o piaţă din Milano.

Registration

Aici iti poti reseta parola