În Statele Unite, ratele dobânzilor la obligațiunile SUA pe zece ani au crescut cu 0,62% în iulie 2020 la niveluri de aproximativ 1,50% astăzi. Ponderea dobânzii la împrumut în bugetul francez începe din nou să crească și să crească povara datoriei publice franceze (37,1 miliarde de euro).
Din acest motiv, unii încep deja să prezică o prăbușire a obligațiunilor din cauza creșterii ratelor, în același timp cu o prăbușire a cotelor bursiere cu eșecuri bancare și state falimentare, printre care Italia lui Draghi și Franța lui Macron.
În ceea ce privește inflația, creșterea prețurilor de peste un an, din iunie 2020 până în iunie-august 2021, în funcție de produs, ar trebui să ne pună pe gânduri: + 32% la grâu, + 25% în Statele Unite la mașinile second hand, + 55% pentru un butoi de Brent, între 10% și 20% pentru cipurile electronice ale liderului mondial TSMC. Și evoluțiile recente nu fac decât să confirme aceste cifre …
Bob Prince, un director al gigantului fond american Bridgewater, tocmai a declarat pentru Financial Times că situația „începe să arate ca în anii 70 cu șocurile petroliere”. Băncile centrale vor fi neputincioase să rețină inflația prin creșterea ratelor dobânzii fără ca economia să se prăbușească și fără ca statele precum Franța să intre în faliment, deoarece, spune el, „creșterea dobânzii la dobânzi nu va crește oferta de petrol”.
Aprovizionarea cu produse este limitată, cu constrângeri de aprovizionare, în special din China, care se confruntă cu probleme inextricabile cu energia electrică și lipsa de cărbune, în timp ce cererea post-Covid crește din nou. Vom observa, de asemenea, că „supărați pe francezi”, așa cum a spus Pompidou, cu turbine eoliene costisitoare, poluante și îngrozitoare, prin reducerea energiei nucleare franceze, care nu produce CO2 (dioxid de carbon), în timp ce CO2 chinezesc va exploda din nou. Asta apropo de noile politici ale Uniunii Europene care contribuie din plin la ruina contribuabilului și la menținerea inflației.
Norvegia a început deja să crească ratele; probabil va fi urmată de Regatul Unit în decembrie (+ 0,15%). Este, însă, aproape sigur că toate țările europene, precum Franța și Italia, vor prefera inflația sau chiar hiperinflația, față de falimentul inacceptabil al datoriei publice, deoarece, mai devreme sau mai târziu, nu vor mai putea plăti dobânzile, scrie site-ul de dreapta bvoltaire.fr.