Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Constantin Dimitrescu Severeanu, unul dintre pionierii chirurgiei românești. Importanța sa în timpul Războaielor Balcanice
Articole online

Constantin Dimitrescu Severeanu, unul dintre pionierii chirurgiei românești. Importanța sa în timpul Războaielor Balcanice

Constantin Dimitrescu Severeanu

Constantin Dimitrescu Severeanu s-a născut pe 4 mai 1840 într-o familie de țărani din cătunul Bălțații de Mijloc din județul Mehedinți.

Constantin Dimitrescu Severeanu, unul dintre pionierii chirurgiei românești. Importanța sa în timpul Războaielor Balcanice

După finalizarea studiilor primare la Turnu-Severin, tânărul a plecat în București în 1856, pentru a-și continua educația, fiind acceptat la Școala de Chirurgie fondată de doctorul Carol Davila. Aici, el a trebuit să se familiarizeze cu disciplinele medicale și să dobândească cunoștințe de cultură generală deoarece nu absolvise liceul.

Datorită eforturilor medicului Carol Davila de a obține burse pentru absolvenții talentați în instituțiile de învățământ medicale superioare din Franța și Italia, Severeanu a devenit în 1862 student la Facultatea de Medicină din Paris. După numai doi ani, și-a susținut cu succes teza de doctorat.

După revenirea sa de la Paris, Severeanu a fost imediat însărcinat cu conducerea unor catedre cu profil chirurgical la prestigioasa Școală Națională de Medicină. În anul 1861, el a fost numit profesor de medicină operatorie, iar în 1888 a ajuns profesor de clinică chirurgicală, poziție pe care a deținut-o cu succes până în anul 1910.

În anul 1870, Constantin Severeanu a pus bazele publicației „Gazeta medico-chirurgicală a spitalelor”, principalul său scop fiind acela de a aduce o contribuție semnificativă la evoluția chirurgiei în România.

Pe durata Războaielor Balcanice, Severeanu a asigurat conducerea sistemului medical de pe front

„Aseară s-a înapoiat în Capitală d. dr. G. Severeanu, care se ştie că a plecat pe câmpul de război bulgar pentru a instala aparate de radiografie necesare la extragerea gloanţelor răniţilor.

Am căutat să vedem astăzi pe d. dr. G. Severeanu, care a binevoit să ne comunice următoarele cu privire la cele văzute:

— Ambulanţa noastră instalată acum la Stara Zagora a fost foarte bine primită de bulgari şi este cea mai bine considerată dintre toate ambulanţele.

Ştiţi că această ambulanţă este complet echipată şi funcţionează sub direcţia d-lui dr. Iacobovici, asistat fiind de 4 medici şi un numeros personal sanitar. Ambulanţa are actualmente 350 de paturi. Se fac între 8 – 10 operaţiuni pe zi. Mai toţi răniţii şi bolnavii sunt de la Lule-Burgas.

Sosind la Stara Zagora, am instalat la ambulanţa noastră şi o sală de radiografie, în afară de sala de microscopie şi celelalte care erau.

Graţie radiografiei, extracțiunea gloanţelor se face cu mult mai mare uşurinţă şi într-un mod foarte eficace.

Bulgarii au rămas pe deplin mulţumiţi de aceste operaţiuni. Din cauza holerei, însă, de vreo câteva zile nu se mai aduc aşa de mulţi răniţi — făcându-se pentru aceştia spitale pe loc acolo unde bântuie teribilul flagel. Astfel se face la Adrianopol, Cioriu şi Ceatargea — localităţi unde holera face mari ravagii. Bolnavii au fost izolaţi pretutindeni şi comunicaţiile s-au întrerupt.

În ultimul transport de răniți la Sofia s-au constatat două cazuri de holeră: unul a fost izolat la spitalul Crucii roşii, iar celălalt la spitalul de la şcoala militară.”, relata publicația Adevărul în noiembrie 1912.

Severeanu a revoluționat domeniul medical prin inventarea unui set impresionant de tehnici operatorii

Una dintre inovațiile sale remarcabile fiind procedeul de cusătură în straturi, aplicat în operațiile de refacere a peretelui abdominal. De asemenea, el este recunoscut ca pionier în metoda de decapitare a capului de femur în cazul luxațiilor сохо-femurale care nu se pot reduce. Aceste contribuții de excepție au consolidat reputația lui Severeanu ca un maestru în domeniul chirurgiei.

După o carieră impresionantă în domeniul medical, Constantin D. Severeanu a decis să se retragă de la catedră și din spital la vârsta de 70 de ani.

Cu toate acestea, pasiunea și angajamentul său față de medicină nu au încetat. El a rămas activ în viața medicală din București și a avut onoarea de a deveni primul președinte al Societății Române de Istorie a Medicinei la înființarea sa în 1929. În același an, a publicat volumele sale de memorii („Din amintirile mele”), oferind o perspectivă valoroasă asupra experiențelor sale și a evoluției medicinei.

Geniul chirurgiei românești s-a stins din viață în București pe 1 decembrie 1930:

„Corpul medical a pierdut un om deosebit”, relata marele istoric Nicolae Iorga, „un om în care ştiinţa se unea cu o înaltă înţelepciune și cu un sentiment adânc a tot ce este omenesc”.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola