Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Exerciții militare de amploare între Washington și Seul! Reacția violentă venită din Coreea de Nord
Articole online

Exerciții militare de amploare între Washington și Seul! Reacția violentă venită din Coreea de Nord

coreea de nord

Exerciții militare de amploare între Washington și Seul! Reacția violentă venită din Coreea de Nord

Cooperarea în domeniul apărării dintre Washington și Seul este în plină desfășurare. Exercițiile „Freedom Shield” dintre forțele americane și sud-coreene au început luni, 13 martie. Sunt cele mai mari manevre militare comune din ultimii cinci ani între cele două țări.

Programate pentru zece zile, exercițiile se vor concentra pe „mediul de securitate în schimbare” din cauza agresivității sporite a Coreei de Nord, au declarat Aliații.

Fapt rar, armata sud-coreeană a dezvăluit la începutul lunii martie că forțele speciale ale Washingtonului și Seulului vor efectua manevre militare „Teak Knife” – care constau în simularea unor lovituri de precizie asupra instalațiilor cheie din Coreea de Nord – înainte de „Freedom Shield”.

Toate aceste exerciții provoacă furia Phenianului, care le consideră repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o răsturnare a regimului său, în timp ce își justifică propriile programe de arme nucleare și balistice prin nevoia de a se apăra.

Duminică, Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră de pe un submarin, a anunțat luni agenția de presă nord-coreeană KCNA, care dă asigurări că exercițiul a fost încununat de succes, rachetele atingându-şi țintele alese și nespecificate în largul coastei de est a Peninsulei Coreene.

Agenția a subliniat că acest tir exprimă „poziția neschimbată” a Coreei de Nord în fața unei situații în care „imperialiștii americani și forțele marionete din Coreea de Sud avansează din ce în ce mai făţiş în manevrele lor militare împotriva RPDC”, Republica Populară Democrată Coreea.

Săptămâna trecută, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, citată de KCNA, a declarat că o interceptare a rachetelor lansate de țara sa va fi „considerată o declarație clară de război”.

În 2022, Nordul și-a numit statutul de putere nucleară „ireversibil” și a efectuat o serie de teste balistice, încălcând rezoluțiile Națiunilor Unite

Vineri, KCNA a raportat că Kim Jong-un a ordonat armatei sale să îşi intensifice manevrele militare în vederea unui „război adevărat”. Duminică, KCNA a mai informat că „au fost discutate și adoptate măsuri practice semnificative pentru o utilizare mai eficientă, mai puternică și mai ofensivă a descurajării războiului”, la o ședință a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor (la putere), prezidată de Kim Jong-un.

Washingtonul și-a reafirmat în mod repetat angajamentul „neclintit” de a apăra Coreea de Sud folosind „întreaga gamă a capacităților sale militare, inclusiv nucleare” și a încercat recent să liniștească Seulul cu privire la capacitatea lor de descurajare extinsă la aliații săi. Coreea de Sud, care nu deţine arme nucleare, rămâne oficial angajată în favoarea neproliferării, chiar dacă există apeluri interne tot mai mari pentru ca țara să obțină propriile arme nucleare.

Deși politica oficială a celor două țări față de Nord, și anume că liderul nord-coreean trebuie să renunțe la armele nucleare și să revină la masa negocierilor, nu s-a schimbat, experții consideră că a existat o schimbare în practică.

Registration

Aici iti poti reseta parola