Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Volodimir Zelenski, atac dur la Consiliul de Securitate al ONU: „Asta arată falimentul complet al instituțiilor internaționale”
Articole online

Volodimir Zelenski, atac dur la Consiliul de Securitate al ONU: „Asta arată falimentul complet al instituțiilor internaționale”

Zelenski

Volodimir Zelenski, atac dur la Consiliul de Securitate al ONU: „Asta arată falimentul complet al instituțiilor internaționale”

Rusia este membru permanent al consiliului, compus din 15 membri în total; fiecare dintre ei își asumă președinția consiliului prin rotație, timp de o lună la rând. Zelenski a denunțat această mișcare în contextul în care Rusia urmează să prezideze luni o viitoare reuniune a consiliului pentru prima dată de când a lansat invazia sa în Ucraina în februarie 2022.

„Din nefericire, noi… avem vești care sunt în mod evident absurde și distructive”, a declarat Zelenski în timpul unei alocuțiuni de sâmbătă. „Astăzi, statul terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”.

„Ieri, armata rusă a ucis un alt copil ucrainean – un băiețel de cinci luni pe nume Danylo. Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva evident care să dovedească falimentul total al unor astfel de instituții”, a continuat el.

Consiliul este responsabil pentru susținerea păcii și securității internaționale, iar faptul că Rusia conduce acest organism în timp ce liderii săi de la Moscova continuă să lanseze atacuri agresive asupra Ucrainei reprezintă o sursă de frustrare pentru guvernul lui Zelenski.

În calitate de membru permanent, Rusia are drept de veto asupra rezoluțiilor consiliului

Printre ceilalți patru membri permanenți se numără Statele Unite, Regatul Unit, China și Franța, care dețin, de asemenea, drept de veto în cadrul consiliului.

Anul trecut, Zelenski a cerut consiliului fie să ia măsuri decisive pentru pace după invazia Rusiei în Ucraina, fie „să vă dizolvați cu totul”.

„Sunteți gata să închideți Națiunile Unite? Credeți că a trecut vremea dreptului internațional?”, a întrebat el la acea vreme. „Avem de-a face cu un stat care transformă dreptul de veto al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în dreptul de a muri”.

Președinția Consiliului de către Rusia vine după ce, în martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. Putin a fost acuzat de instanță că a răpit copii ucraineni și i-a trimis în Rusia.

Sâmbătă, Zelenski a făcut presiuni pentru reforme în cadrul consiliului care ar bloca posibilitatea ca Rusia să aibă capacitatea de a conduce acest organism.

„Nu există o astfel de formă de teroare care să nu fi fost încă comisă de Rusia”, a spus el. „Și nu va exista un astfel de motiv care să oprească reforma instituțiilor globale, în special a Consiliului de Securitate al ONU. Reformă care, în mod clar, ar fi trebuit să aibă loc de mult timp – astfel încât un stat terorist și orice alt stat care dorește să fie terorist să nu poată perturba pacea.”

Registration

Aici iti poti reseta parola