Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > „Confruntarea” de la Checkpoint Charlie! Tancuri sovietice în fața tancurilor americane, 1961
Articole online

„Confruntarea” de la Checkpoint Charlie! Tancuri sovietice în fața tancurilor americane, 1961

tanc

„Confruntarea” de la Checkpoint Charlie! Tancuri sovietice în fața tancurilor americane, 1961

În august 1961, Washingtonul și aliații săi britanici și francezi nu reușiseră să-i împiedice pe sovietici să construiască Zidul Berlinului.

La 27 octombrie, după mai multe zile de respingeri tot mai dese din partea SUA la încercările est-germane de a-i determina pe oficialii americani să prezinte documente de identificare înainte de a intra în Berlinul de Est (recunoscând astfel indirect suveranitatea est-germană, mai degrabă decât autoritatea de ocupație sovietică), zece tancuri americane M-48 au luat poziție la Checkpoint Charlie.

Acolo stăteau, la aproximativ 50 de metri de graniță, accelerându-și zgomotos motoarele și trimițând coloane de fum negru în aerul nopții.

Alarmată de aparenta amenințare, Moscova, cu aprobarea liderului sovietic, Nikita Hrușciov, a trimis un număr egal de tancuri rusești T55 care au început să apară pentru a-i înfrunta pe americani.

Acestea s-au oprit la aproximativ 50 de metri de Berlinul de Est/Occident

Acesta a fost punctul culminant al unei escaladări de câteva zile de acțiuni de ambele părți și confruntarea tancurilor sovietice și americane, cu armele descoperite, prima (și singura) astfel de confruntare directă a trupelor americane și sovietice.

Până acum, oficialii americani erau profund alarmați de potențialele consecințe. Generalului Clay, din fruntea trupelor americane, i s-a reamintit de la Washington că Berlinul nu prezenta un interes atât de „vital” încât să merite să riște un conflict cu Moscova.

Președintele Kennedy a aprobat deschiderea unui canal secundar cu Kremlinul pentru a dezamorsa ceea ce explodase.

Ca urmare, sovieticii și-au retras unul dintre T55-urile lor de pe partea estică a frontierei, la Friedrichstrasse, iar câteva minute mai târziu un M48 american a părăsit și el locul. În curând, restul tancurilor sovietice s-au retras, urmate la scurt timp de retragerea reciprocă a tancurilor americane.

Hrușciov a fost la fel de neinteresat să riște o bătălie pentru Berlin

În schimbul asigurării lui Kennedy că Vestul nu avea planuri asupra Berlinului de Est, liderul sovietic a recunoscut tacit că oficialii și personalul militar aliate vor avea acces neîngrădit în capitala est-germană.

Criza Berlinului a apărut din ceea ce se poate numi „factori obiectivi” – faptul că Berlinul de Vest era o enclavă occidentală anormală, situată mult la est de Cortina de Fier, ceea ce a precipitat o ciocnire a intereselor concrete ale Uniunii Sovietice și ale Occidentului.

Cu toate acestea, confruntările dintre tancurile înarmate care s-au confruntat la Checkpoint Charlie reprezintă o ilustrare excelentă a modului în care „factorii subiectivi”, cum ar fi percepțiile și convingerile diferite ale celor două părți, au contribuit, de asemenea, la tensiuni – și ar fi putut chiar să precipite războiul.

Până la ridicarea Zidului Berlinului, diferențele dintre sectoarele Berlinului nu au contat prea mult pentru cetățenii germani. În primii ani ai Războiului Rece, aceștia puteau călători liber prin oraș.

Din acest motiv, informațiile despre granițele sectoarelor erau tipărite în limbile armatelor de ocupație, și nu ale locuitorilor.

Tancurile americane sunt M48 Patton, iar cele sovietice sunt T55. La această distanță, se pot distruge cu ușurință unul pe celălalt, astfel încât avantajul ar fi cu cine ar putea reîncărca mai repede, care ar fi probabil tunurile de 90 mm de pe Pattons mai degrabă decât tunurile de 100 mm de pe T55s, dar cel mai important factor ar fi probabil cine ar fi tras primul.

Registration

Aici iti poti reseta parola