Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 20 decembrie 1963: Zidul Berlinului a fost deschis pentru prima dată
Articole online

20 decembrie 1963: Zidul Berlinului a fost deschis pentru prima dată

Berlin

20 decembrie 1963: Zidul Berlinului a fost deschis pentru prima dată

La mai bine de doi ani de la construirea Zidului Berlinului de către Germania de Est pentru a împiedica cetățenii săi să fugă de regimul comunist, aproape 4.000 de berlinezi din Berlinul de Vest sunt lăsați să treacă în Berlinul de Est pentru a-și vizita rudele. Conform unui acord încheiat între Berlinul de Est și Berlinul de Vest, peste 170.000 de permise au fost emise în cele din urmă pentru cetățenii din Berlinul de Vest, fiecare permis permițând o vizită de o zi în Berlinul de Est comunist.

Ziua a fost marcată de momente emoționante și de propagandă. Construcția Zidului Berlinului în august 1961 a separat familii și prieteni. Lacrimi, râsete și alte emoții au caracterizat reuniunile care au avut loc, când mamele și tații, fiii și fiicele s-au reîntâlnit, chiar dacă numai pentru scurt timp.

Cu toate acestea, tensiunile Războiului Rece au continuat

Difuzoarele din Berlinul de Est i-au întâmpinat pe vizitatori cu vestea că se aflau acum în „capitala Republicii Democrate Germane”, o diviziune politică pe care majoritatea germanilor din vest au refuzat să o accepte. Fiecare vizitator primea, de asemenea, o broșură care explica faptul că zidul a fost construit pentru „a ne proteja granițele împotriva atacurilor ostile ale imperialiștilor”. Cultura occidentală decadentă, inclusiv „filmele occidentale” și „poveștile cu gangsteri”, inundau Germania de Est înainte ca zidul să sigileze aceste tendințe periculoase.

De partea Berlinului de Vest, multe ziare i-au mustrat pe vizitatori, acuzându-i că sunt pioni ai propagandei est-germane. Editorialele susțineau că, comuniștii vor folosi această stratagemă pentru a obține acceptul vest-germanilor pentru o divizare permanentă a Germaniei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola