Colecție ornamentală de statui antice din bronz descoperită în Toscana
Arheologii de la Universita per Stranieri di Siena săpau o rețea de băi în San Casciano dei Bagni, lângă Siena, când au descoperit statuile conservate în straturi de noroi sub bazinele cu apă termală, potrivit Heritage Daily.
Situl este alimentat de izvoare geotermale, pe care etruscii le foloseau pentru a furniza apă la o temperatură medie de 42 °C pentru complexul Balnea Clusinae.
Potrivit legendei, situl a fost fondat de Porsenna, un rege etrusc din Chiusi, deși arheologii sugerează că acest complex a fost construit de etrusci în secolul al III-lea î.Hr.
În timpul perioadei romane, stațiunea balneară a devenit o atracție populară pentru beneficiile terapeutice datorate conținutului bogat de calciu și magneziu din apă, figuri notabile precum Cezar Augustus fiind un vizitator frecvent. La un moment dat, în secolul al V-lea d.Hr., bazinele au fost sigilate cu piloni grei de piatră, lăsând statuile într-o stare de conservare.
După ce au îndepărtat pilonii, arheologii au descoperit 24 de statui care datează de aproximativ 2.300 de ani. Cea mai remarcabilă este un efeb care doarme lângă Hygeia, o zeiță din mitologia greacă, dar și din cea romană, care este asociată cu sănătatea, curățenia și igiena (numele ei este sursa cuvântului „igienă”).
Echipa a găsit, de asemenea, o statuie a lui Apollo și statui care înfățișează matroane, copii și împărați, precum și mii de monede. O primă analiză sugerează că statuile au fost lucrate la nivel local în secolele al II-lea și I î.Hr. și au fost probabil depozitate în bazine împreună cu ofrande votive în semn de dedicație pentru zei.
Jacopo Tabolli, de la Universita per Stranieri di Siena, a declarat: „Este cel mai mare depozit de statui din Italia antică și este singurul al cărui context îl putem reconstitui în întregime”.
După ce vor fi analizate și conservate în continuare, artefactele vor fi mutate într-o clădire din secolul al XVI-lea, cumpărată recent de Ministerul Culturii în orașul San Casciano, în timp ce complexul spa va fi transformat într-un parc arheologic.