Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit peste 150 de statui de bronz în necropola Saqqara, Egipt
Istoria universală

Arheologii au descoperit peste 150 de statui de bronz în necropola Saqqara, Egipt

arheologi

Arheologii au descoperit peste 150 de statui de bronz în necropola Saqqara, Egipt

O importantă descoperire arheologică a fost scoasă la iveală în necropola Saqqara, Egipt. Arheologii de la Misiunea Arheologică Saqqara au descoperit zeci de statuete și sarcofage din bronz, după mai bine de patru ani de săpături. În 2020, ei au reușit să descopere peste 100 de sicrie din lemn.

Acum, în actuala campanie, arheologii au descoperit 150 de statui de bronz care înfățișează idoli din Egiptul Antic, precum Anubis, Osiris, Isis, Hathor, Min și Bastet, pe lângă mai multe obiecte folosite pentru activități rituale. Unul dintre aceste obiecte este un sistru, un instrument de percuție din Egiptul Antic folosit în dansuri și ceremonii religioase, în special în cultul zeiței Hathor.

De asemenea, au fost găsite două statui din lemn colorat ale zeițelor Isis și Nephthys, și o fântână funerară din jurul anului 1500 î.Hr. cu podoabe precum: coliere, brățări, cercei și chiar o oglindă din bronz.

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate şi altele în bronz reprezentând zeităţi ale panteonului egiptean „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis”, a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

Săpăturile au identificat o serie de puțuri funerare, în care au fost recuperate sarcofage din lemn colorat din perioada târzie a Egiptului (525-332 î.Hr.). Sarcofagele par să fi rămas netulburate de jefuitorii de morminte și conțin încă înmormântări și diverse ornamente.
Echipa a găsit o bucată de papirus în interiorul unui sarcofag care ar putea proveni din Cartea morților, un text funerar egiptean antic care conținea vrăji magice menite să ajute persoana decedată în călătoria sa prin Duat, sau lumea subterană, și în viața de apoi. Textul a fost transferat la Muzeul egiptean din Tahri pentru a fi conservat și pentru a se face o traducere a hieroglifelor.

Monumentul construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului.

Sarcofagele vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” lângă platoul Giza, pe care autorităţile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri. 

Registration

Aici iti poti reseta parola