Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cocuța Conachi salvează unirea Moldovei cu Țara Românească și pune umărul la întregirea Italiei
Articole online

Cocuța Conachi salvează unirea Moldovei cu Țara Românească și pune umărul la întregirea Italiei

Rămas văduv când Cocuța avea patru ani, Costache Conachi s-a ocupat singur de educaţia şi creşterea fiicei, dar și de viitorul acesteia.

Când Cocuța avea 17 ani, i-a aranjat căsătoria cu Nicolae Vogoride.

La cununia din biserica de la Ţigăneşti, unde logofătul Costache îşi avea moşia şi conacul, a asistat şi domnitorul Mihai Sturdza.

Însă, înalta societate din Moldova a fost scandalizată de aranjament. Vasile Alecsandri a scris poezia „Tzélébiade”, în care îl ridiculiza pe ginerică, al cărui tata, Ştefan Vogoride, un grec împământenit nu cu multă vreme în urmă, nutrea pentru fiul său visuri de mărire.

La dorința logofătului care nu avea alt moștenitor, noua familie şi-a luat şi numele de Conachi, pentru a-l duce mai departe.

Cum bănuiau cei care criticaseră căsătoria, Nicolae Vogoride s-a dovedita un tip grosolan, pus pe mâncatul averii lui Costache Conachi.

Ba, mai mult, după moartea logofătului, Cocuța a afăcut imensa greșeală a a-i da soţului ei, Nicolae Conachi Vogoride, o împuternicire pentru administrarea întregii averi pe care ea o moştenise.

Vogoride a vândut cam toată averea lui Conachi.

Ajuns caimacam al Moldovei după moartea subită a lui Theodor Balș, Vogoride primise asigurări de la otomani și austrieci că, dacă împiedică unirea Principatelor Române, va fi căftănit domnitor.

Însă, Cocuța era, ca și fratele său de mamă, Costache Negri, unionistă înflăcărată.

Pusă în situaţia de a alege între a deveni prima doamnă a Moldovei şi simțămintele sale patriotice, s-a retras la moşia de la Ţigăneşti, unde a transformat conacul lăsat de tatăl ei într-un avanpost al luptei împotriva nelegiuirilor caimacamului Nicolae Conachi Vogoride.

A devenit extrem de activă în tabăra unioniştilor, alături de fratele ei Costache Negri, de viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza, care se bănuia că-i era amant, de Mihail Kogălniceanu, Alecsandri şi Alexandru Moruzi.

Scandal internațional

Când Vogoride a falsificat votul pro-unire al adunării ad-hoc, Cocuța Conachi i-a sustras corespondenţa secretă cu Înalta Poartă şi Imperiul Habsburgic.

Astfel, tabăra unionistă a avut dovada complotului prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova.

Scrisorile au fosttrimise spre publicare de către Costache Negri cotidianului bruxellez «L’Étoile d’Orient». 

Erau două categorii de scrisori. În unele Vogoride era sfătuit cum să obstrucţioneze unirea şi în altele i se aduceau felicitări pentru falsificarea voturilor.

A ieșit un mare scandal între marile puteri, aplanat doar după întâlnirea dintre Napoleon al III-lea și Regina Victoria.

Drept consecinţă, Nicolae Vogoride a fost înlocuit prin înalt hatişerif al sultanului din postul de caimacam, în octombrie 1858.

În Italia

După Unire, Cocuța Conachi l-a părăsit pe Nicolae Vogoride, cu care a avut patru copii, şi a călătorit prin Europa.

În 1864, s-a recăsătorit la Roma cu prințul Emanuele Ruspoli⁠, cu care a avut cinci copii.

Alături de Emanuele, care a devenit unul dintre apropiaţii regelui italian Vittorio Emanuele II, a militat, cum făcuse și în Principate, pentru unirea Italiei.

Ecaterina Cocuța Conachi a fost răpusă de malarie pe 22 februarie/6 martie 1870, la Genova, și a fost înmormântată, conform dorinței sale, la moșia familiei de la Țigănești, județul Galați.

Avea doar 41 de ani.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola