Prințul Philip, duce de Edinburgh, a fost o ființă generoasă.
Potrivit ziarului britanic The Sun, el le-a lăsat prin testament sume substanțiale celor trei persoane din serviciul său care i-au fost cele mai apropiate.
Este vorba de brigadierul Archie Miller-Bakewell, secretarul privat și mâna dreaptă a prințului în ultimii unsprezece ani de viață, de valetul său, Stephen Niedojadlo, și de pajul său, William Henderson, intrat în serviciul Coroanei în anii 1980.
Nu se cunoaște cu exactitate suma pe care o vor primi cei trei, însă ea ar reprezenta o parte considerabilă din întreaga moștenire evaluată între 10 și 30 de milioane de lire sterline.
Aproape parte din familie
Cei trei bărbați se bucurau de încrederea totală a prințului, astfel încât ei au făcut parte din grupul restrâns care a urmat membrii familiei regale în cortegiul funerar, la castelul Windsor, în luna aprilie.
Ei au fost mereu în preajma ducelui de Edinburgh și în timpul vieții, după retragerea acestuia la Wood Farm, un „cottage” relativ modest pe domeniul Sandringham.
Brigadierul Miller-Bakewell, un om de școală veche, ținea agenda personală a prințului consort și îl însoțea cu regularitate la evenimentele oficiale.
El este cel care a înregistrat oficial moartea stăpânului său, la patru zile după deces.
Harry și-ar putea primi și el partea
Se pare că ducele de Edinburgh își scrisese testamentul de mai multă vreme, lăsând bani inclusiv nepoților săi, ceea ce înseamnă că și Harry va putea primi ceva, în ciuda atacurilor sale la adresa familiei regale.
„Philip nu era genul de om care să îl pedepsească pe unul dintre nepoții săi pentru că a greșit”, a explicat o sursă apropiată palatului. „Era un om drept, imparțial și fermecător. Nu se lăsa niciodată pradă ranchiunei…”
Aceeași sursă a arătat că cei patru copii ai prințului consort au fost invitați să își ia ce doreau din impresionanta bibliotecă a tatălui lor, numărând 13.000 de volume pe teme diverse, de la navigație la strategie navală, de la ornitologie la gastronomie, și de la religie la OZN-uri, acestea din urmă constituind marea pasiune a ducelui de Edinburgh.
De asemenea, prințul ar fi lăsat atelajul și poneii nepoatei sale, Lady Louise, fiica prințului Edward și a Sophiei de Wessex, pasionată la fel ca bunicul ei de cursele tradiționale.
Regina Elisabeta a II-a nu va plăti taxe de succesiune
Însă ceea mai mare parte a moștenirii va merge direct la soția sa, regina Elisabeta a II-a, ceea ce îi va permite să evite achitarea drepturilor de succesiune, rotunjind averea familiei Windsor.
O clauză specială specială permite evitatea plății acestor drepturi, în cazul donațiilor „de la suveran la suveran” sau „de la soțul unui suveran la un monarh domnitor”.
Regina Elisabeta a II-a a beneficiat astfel de cea mai mare parte a moștenirii lăsate de mama sa, în 2002, evaluată de BBC la 70 de milioane de lire sterline.
Palatul regal a refuzat pentru moment orice comentariu pe marginea acestui subiect, evocând, potrivit The Sun, „afaceri personale și familiale care țin de domeniul privat”.