Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum și-a servit țara prințesa Elisabeta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?
Articole online

Cum și-a servit țara prințesa Elisabeta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Regina Elisabeta a II-a

Cum și-a servit țara prințesa Elisabeta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Sublocotenentul adjunct Elizabeth Windsor în aprilie 1945

Sublocotenentul adjunct Elizabeth Windsor în aprilie 1945

Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, în 1939, Prințesa Elisabeta avea doar 13 ani. De-a lungul adolescenței sale, a contribuit la efortul de război în toate modurile posibile – ajungând chiar să se înroleze în armata britanică până la sfârșitul conflictului. De la munca epuizantă până la certurile cu tatăl în legătură cu serviciul ei, există multe povești surprinzătoare despre viitoarea regină Elisabeta a II-a în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prințesa Elisabeta a fost prima femeie din familia regală britanică care s-a înrolat în armată. În rolul ei de mecanic, viitoarea regină a demontat motoare, a schimbat cauciucuri și a învățat să conducă camioane și ambulanțe.

Presa a poreclit-o „Prințesa mecanică”. După război, ea putea fi văzută adesea conducând mașini în jurul proprietăților sale. Se spune că uneori diagnostica și repara motoarele propriilor sale vehicule.

Deși era membră a familiei regale, Prințesa Elisabeta nu a beneficiat întotdeauna de un tratament special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Ea a fost hotărâtă să își servească țara în același mod în care trebuiau să o facă și ceilalți

Când Aliații au ieșit victorioși, ea s-a strecurat în afara Palatului Buckingham și a petrecut pe străzile Londrei – la fel ca toată lumea. Aceasta este povestea serviciului pe care viitoarea regină Elisabeta l-a prestat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Încă de la începutul războiului, familia regală a declarat că nu va părăsi țara. În timp ce Luftwaffe lansa bombe deasupra Londrei, guvernul britanic a încurajat-o pe Regina-Mamă Elisabeta și pe fiicele sale, Prințesa Elisabeta și Prințesa Margareta, să fugă în Canada.

Regina a refuzat. „Copiii nu vor pleca fără mine”, a spus ea, potrivit Biography. „Nu voi pleca fără rege. Iar Regele nu-și va părăsi niciodată țara”.

Elisabeta și Margareta au petrecut o mare parte din război la Castelul Windsor, la 30 de kilometri de Londra. Dornică să contribuie la efortul de război, viitoarea regină a făcut prima ei emisiune radio BBC în 1940, la vârsta de 14 ani. În timpul emisiunii, Elizabeth s-a adresat direct copiilor din Marea Britanie.

„Mii dintre voi, în această țară, ați fost nevoiți să vă părăsiți casele și să fiți separați de tații și mamele voastre”, a spus Elizabeth.

În vârstă de 14 ani, Prințesa Elisabeta a ținut un discurs destinat tinerilor din Marea Britanie în cadrul emisiunii "Ora copiilor" de la BBC

În vârstă de 14 ani, Prințesa Elisabeta a ținut un discurs destinat tinerilor din Marea Britanie în cadrul emisiunii „Ora copiilor” de la BBC

„Încercăm să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe marinarii, soldații și aviatorii noștri curajoși și încercăm, de asemenea, să ne asumăm partea noastră de pericol și suferință a războiului. Știm, fiecare dintre noi, că în cele din urmă totul va fi bine”.

Pe măsură ce războiul se prelungea, Elizabeth dorea să facă mai mult. În 1943, ea și-a expus grădina de legume de la Castelul Windsor pentru a-i încuraja pe britanici să își cultive propriile produse și să lupte împotriva penuriei de alimente. La 18 ani, Elizabeth și-a informat părinții că intenționează să se înroleze în armata britanică.

Cum a ajuns viitoarea regină Elisabeta a II-a să fie cunoscută drept „prințesa mecanic”

Serviciul Auxiliar Teritorial, sau ATS, a fost ramura feminină a armatei britanice. La începutul anului 1945, Prințesa Elisabeta s-a înrolat sub numele de Elizabeth Windsor. Înainte de a se înrola în armată, Elizabeth a petrecut luni întregi pentru a-și convinge părinții să o sprijine în această decizie. După cum i-au reamintit regele și regina, nicio femeie din familia regală nu servise vreodată în armată. Acest lucru nu a descurajat-o pe Elizabeth.

În martie 1945, Elizabeth a călătorit la Aldershot pentru a-și începe pregătirea

Armata i-a dat viitoarei regine numărul de serviciu 230873. Conform directivei regelui, prințesa nu a primit un grad special. Elisabeta s-a înrolat ca „al doilea subaltern”, echivalentul unui sublocotenent. A urmat un curs de șase săptămâni de pregătire în domeniul mecanicii auto. În timpul pregătirii, Elizabeth a învățat cum să demonteze și să repare motoare. De asemenea, a învățat să conducă ambulanțe, camioane și jeep-uri.

Elizabeth a prosperat în ATS. A descoperit un sentiment de camaraderie și libertate, contribuind în același timp la efortul de război.

Prințesa și-a încheiat pregătirea la 14 aprilie 1945. În acea lună, regele și regina au vizitat unitatea ATS a fiicei lor, însoțiți de prințesa Margaret. Elisabeta a comentat mai târziu:

„Nu am știut niciodată că există atât de multă organizare [pentru o vizită regală]”, adăugând: „Voi ști pe viitor”.

Deși Elisabeta a lucrat îndeaproape alături de alți recruți ATS, titlul său regal a însemnat că trebuia să facă anumite concesii. De cele mai multe ori, în loc să ia masa cu colegii ei, Elizabeth trebuia să mănânce în sala de mese a ofițerilor, iar în loc să doarmă în tabără, ea înnopta la castelul Windsor din apropiere.

Potrivit Muzeului Național al celui de-al Doilea Război Mondial, femeile din Marea Britanie care aveau sub 30 de ani și nu erau căsătorite la acea vreme erau obligate să se înroleze în forțele armate, să muncească în agricultură sau să se alăture unei industrii. Elisabeta nu a dorit un tratament special datorită statutului său regal – pur și simplu a vrut să-și îndeplinească datoria față de țară.

Când Germania s-a predat aliaților în mai 1945, londonezii au ieșit în stradă pentru a sărbători sfârșitul războiului.

Pentru că nu voiau să rateze distracția, Elizabeth și sora ei mai mică s-au furișat în afara Palatului Buckingham și s-au alăturat mulțimii. Viitoarea regină s-a integrat în mulțime datorită uniformei sale ATS.

„Eram îngrozite de ideea că vom fi recunoscute – așa că mi-am tras șapca în jos, peste ochi”, și-a amintit regina Elisabeta într-un interviu acordat BBC în 1985. „Cred că a fost una dintre cele mai memorabile nopți din viața mea”.

Registration

Aici iti poti reseta parola