Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Regina Elisabeta a II-a, care a domnit peste Marea Britanie timp de 70 de ani, a murit la 96 de ani
Articole online

Regina Elisabeta a II-a, care a domnit peste Marea Britanie timp de 70 de ani, a murit la 96 de ani

Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a, care a domnit peste Marea Britanie timp de 70 de ani, a murit la 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit la Balmoral la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit timp de 70 de ani.

Familia sa s-a adunat la moșia din Scoția, după ce joi, mai devreme, au crescut îngrijorările cu privire la starea sa de sănătate, potrivit informațiilor BBC

Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul Prinț de Wales, va conduce țara în doliu, în calitate de nou rege și șef de stat pentru 14 regate din Commonwealth.

Într-o declarație, Palatul Buckingham a declarat:

„Regina a murit în mod pașnic la Balmoral în această după-amiază.”

Toți copiii reginei au călătorit la Balmoral, lângă Aberdeen, după ce medicii au plasat-o pe regină sub supraveghere medicală.

Nepotul ei, Prințul William, se află și el acolo, iar fratele său, Prințul Harry, este pe drum.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea – și retragerea – Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Domnia sa a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și incluzând-o pe Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de regină la începutul acestei săptămâni.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul său pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau informații despre starea reginei au început să plângă când au auzit de moartea ei. Steagul Uniunii de pe vârful palatului a fost coborât la jumătate de catarg la ora 18:30 BST (ora de vară).

Regina a urcat pe tron în 1952 și a fost martora unor schimbări sociale enorme

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Puțini ar fi putut prevedea că va deveni monarh, dar în decembrie 1936 unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson, divorțată de două ori.

Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa cum era cunoscută în familie, a devenit moștenitoare a tronului.

În trei ani, Marea Britanie a intrat în război cu Germania nazistă. Elisabeta și sora ei mai mică, Prințesa Margaret, au petrecut o mare parte din timpul războiului la Castelul Windsor, după ce părinții lor au respins sugestiile de a fi evacuate în Canada.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeth a petrecut cinci luni în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial și a învățat noțiuni de bază de mecanică auto și de conducere. „Am început să înțeleg spiritul de corp care înflorește în fața adversității”, și-a amintit ea mai târziu.

În timpul războiului, ea a făcut schimb de scrisori cu vărul ei de gradul trei, Philip, Prinț al Greciei, care servea în Marina Regală. Povestea lor de dragoste a înflorit, iar cuplul s-a căsătorit la Westminster Abbey la 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

Ea avea să-l descrie mai târziu ca fiind „puterea și sprijinul meu” de-a lungul celor 74 de ani de căsnicie, înainte de moartea sa în 2021, la vârsta de 99 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola