După 30 de ani, închiderea unei fabrici nu mai este o știre. Ne-am obișnuit cu ele ca și cu zăpada iarna, dar, așa cum facem și cu oamenii mai de seamă aflați în agonie, deschidem cutia cu amintiri despre muribund, căutând să amintim momentele sale de glorie.
Electroputere Craiova a fost inaugurată în 1949, acum exact 70 de ani. Făcea parte din planurile României de a-și acoperi consumul cu forțe interne. Cu timpul a ajuns să producă, aici citez din Wikipedia, ” aparataj electric de înaltă tensiune (întreruptoare, separatoare, contactoare, siguranțe fuzibile, reostate, transformatoare de măsură), celule electrice prefabricate de medie tensiune și bare capsulate, mașini electrice rotative (motoare, generatoare), transformatoare electrice de putere și autotransformatoare, vehicule feroviare (locomotive electrice, locomotive Diesel electrice, rame electrice), vehicule urbane, echipamente complexe pentru instalații de foraj.”
Fiind una dintre roțile importante ale angrenajului industriei românești, Electroputere a atras atenția și agențiilor de spionaj.
Printre telegramele CIA desecretizate sunt destule care conțin numele uzinei craiovene.
Am ales astăzi una din 13 ianuarie 1955. La 6 ani de la deschidere, fabrica devenise un pol important pentru comunitate, dar și un element al securității naționale. Informațiile culese de spionii americani vizau deschiderea unei școli pentru electricieni și lucrări pentru construirea unui buncăr în care ar fi trebuit ascunse utilajele în caz de război.
Câteva cuvinte de la începutul textului au rămas secrete, noi marcându-le cu paranteze.
” (…) Școala Electro Tehnică, Craiova, România (…) Școala este localizată pe Calea București, la numărul 262, în apropierea fabricii. Electroputere Craiova produce câteva tipuri de motoare electrice și alte aparate și materiale electrice.
Din vara lui 1953, este în construcție un adăpost subteran mare, aflat în perimetrul uzinei. Soldații de la brigăzile de muncă au lucrat la această construcție. Zona este înconjurată de un gard și nu este permis accesul nimănui, cu excepția soldaților. Rapoartele arată că adăpostul este destinat pentru a găzdui utilajele în caz de război.
La aproximativ doi kilometri de fabrică sunt instalate tunuri antiaeriene pentru a proteja aeroportul Craiova.”
Electroputere CIA – Aveți aici telegrama originală.
Foto: gazeta-romana.ro