Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China nu vrea pace în Ucraina, avertizează președintele ceh
Articole online

China nu vrea pace în Ucraina, avertizează președintele ceh

Petr Pavel

China nu vrea pace în Ucraina, avertizează președintele ceh

Nu se poate avea încredere în China pentru a media pacea între Rusia și Ucraina, avertizează președintele ceh Petr Pavel, care a declarat pentru POLITICO că Beijingul beneficiază de pe urma prelungirii războiului.

Comentariile sale vin în contextul în care China încearcă să se poziționeze ca pacificator în Ucraina, lansând recent o foaie de parcurs vagă pentru a pune capăt conflictului. Și în timp ce majoritatea aliaților occidentali au fost sceptici față de aceste deschideri, unele țări precum Franța insistă că Republica Chineză ar putea juca un rol major în negocierile de pace.

Cu toate acestea, Pavel, fost general și înalt lider NATO, a fost fără echivoc. Când vine vorba de Ucraina, a susținut el, China vrea doar ceea ce este mai bine pentru ea – și, deocamdată, asta înseamnă mai mult război.

„Cred că este în interesul Chinei să prelungească status quo-ul”, a spus Pavel, „deoarece poate împinge Rusia la o serie de concesii”.

Beijingul, a spus el într-un interviu la sfârșitul săptămânii trecute, poate obține petrol ieftin, gaze și alte resurse de la Moscova – în schimbul parteneriatului său „fără limite” cu Kremlinul.

„Este, de asemenea, un lucru bun pentru China faptul că Occidentul devine probabil puțin mai slab prin susținerea Ucrainei”, a adăugat el.

Remarcile lui Pavel au părut previzibile în condițiile în care, la doar câteva ore după ce a vorbit, ambasadorul Chinei în Franța a provocat indignare proclamând că fostele țări sovietice nu au „niciun statut efectiv” în dreptul internațional – un comentariu care a venit ca răspuns la o întrebare despre apartenența Crimeei la Ucraina.

Deși Beijingul s-a distanțat luni de aceste remarci, incidentul a alimentat conversația aprinsă în jurul întrebării dacă China poate ajuta vreodată să aducă pacea în Ucraina.

„Nu cred”, a spus liderul ceh, deoarece „China nu are un interes real de a rezolva războiul într-un timp scurt”.

Pavel, care a preluat funcția de președinte luna trecută, a declarat că Beijingul folosește războiul pentru a învăța.

„China ia lecții din acest conflict în fiecare zi”, a declarat Pavel. „Ei urmăresc îndeaproape ce face Rusia, cum reacționează Occidentul”.

O persoană din interiorul NATO

Pavel, care a prezidat comitetul militar al NATO din 2015 până în 2018, a câștigat cursa prezidențială cehă la începutul acestui an pe o platformă pro-occidentală.

Acum, el se folosește de cunoștințele sale despre funcționarea internă a alianței și de experiența sa militară vastă – foarte neobișnuită pentru un lider european – pentru a pleda pentru un sprijin mai eficient pentru Ucraina și pentru o abordare mai nuanțată a politicii de apărare a NATO.

În timpul unei vizite la Bruxelles, săptămâna trecută, Pavel a lansat ideea creării unei noi propuneri pentru extinderea liniilor de producție ale companiilor de apărare – eventual folosind un amestec de subvenții naționale și europene – astfel încât acestea să poată avea o capacitate suplimentară la care să apeleze în perioade de criză.

În timp ce țările NATO dezbat viitorul obiectivului lor actual de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare, Pavel este tranșant în ceea ce privește convingerea sa că aliații ar trebui să se concentreze pe ceea ce pot face armatele lor, mai degrabă decât pe cât de mulți bani sunt cheltuiți pe hârtie.

„Ne concentrăm prea mult”, a spus președintele, „pe linia de 2 la sută”.

„Ceea ce contează pentru comandantul de pe teren sunt tancurile, avioanele, navele și o serie de alte capacități, nu cât de mult cheltuiește o țară respectivă pentru apărare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola