Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China intermediază un acord de pace între Arabia Saudită și Iran! Pierde SUA influența în regiune?
Articole online

China intermediază un acord de pace între Arabia Saudită și Iran! Pierde SUA influența în regiune?

Arabia Saudită

China intermediază un acord de pace între Arabia Saudită și Iran! Pierde SUA influența în regiune?

Teheranul și Riadul sunt rivali istorici și ambele au alimentat un război devastator de opt ani în Yemen, în timp ce au concurat pentru o mai mare influență în Orientul Mijlociu. Restabilirea legăturilor diplomatice între guvernele saudit și iranian scade tensiunea în regiune și ridică speranța că războiul lor prin procură din Yemen va lua sfârșit, după cum relatează Insider

În același timp, acordul echivalează cu o palmă dată administrației Biden. Este un semn că guvernul saudit, sub conducerea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, este dispus să intensifice legăturile cu adversarii SUA și ar putea avea implicații majore pentru viitorul regiunii.

„Uimitor, într-un moment în care legăturile dintre SUA și China sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, iar tensiunile dintre SUA și Iran sunt în creștere, că MBS face un acord care stimulează Beijingul și legitimează Teheranul. Este un deget mijlociu către Biden și un calcul practic al intereselor saudite”, a declarat într-un tweet Aaron David Miller, un fost diplomat american care a consiliat mai mulți secretari de stat pe tema Orientului Mijlociu.

Mișcarea este, de asemenea, un indiciu al influenței crescânde a Chinei în Orientul Mijlociu, după decenii de dominație americană în regiune, marcată în mare parte de războiul împotriva terorismului.

„Faptul că Republica Chineză a intermediat acest acord este semnificativ”, a declarat pe Twitter Annelle Sheline, cercetător la Quincy Institute for Responsible Statecraft. „Arată rolul pe care China l-ar putea juca în promovarea unui Orient Mijlociu definit mai mult prin cooperare și comerț și mai puțin prin conflicte și vânzări de arme, așa cum a fost norma sub dominația SUA.”

SUA și Arabia Saudită au o relație strânsă și sunt parteneri de securitate de ani de zile

Însă relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de la asasinarea brutală, în 2018, a jurnalistului saudit și editorialistului de la Washington Post Jamal Khashoggi, care i-a determinat pe mulți la Washington să solicite o reevaluare a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită.

În campania electorală, președintele Joe Biden s-a angajat să facă din Arabia Saudită un „paria” din cauza uciderii lui Khashoggi, iar în 2021 administrația sa a publicat un raport declasificat al serviciilor de informații care îl implica în mod explicit pe prințul moștenitor – adesea numit MBS – în această crimă.

Dar Biden s-a confruntat cu critici anul trecut când a vizitat Arabia Saudită și s-a întâlnit cu MBS într-un moment în care administrația sa făcea presiuni asupra Riadului pentru a crește producția de petrol, pe fondul penuriei legate de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la gaze pentru consumatorii americani. În cele din urmă, Arabia Saudită a trecut în schimb la reducerea producției de petrol, ceea ce a fost considerat o rușine diplomatică pentru administrația Biden și a stârnit indignare în Congres.

Acordul vine, de asemenea, în contextul în care SUA se confruntă cu tensiuni istorice atât cu Iranul, cât și cu China. Biden a intrat în funcție promițând să restabilească acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, dar pactul istoric este efectiv defunct, iar ambițiile nucleare ale Teheranului continuă să stârnească îngrijorări la Washington și nu numai. Între timp, relațiile dintre China și SUA au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, Beijingul și Washingtonul ciocnindu-se pe o gamă largă de probleme majore – cu Taiwanul în capul listei.

Registration

Aici iti poti reseta parola