Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA este îngrijorată că o parte a opoziției din Kosovo respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia
Articole online

SUA este îngrijorată că o parte a opoziției din Kosovo respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia

Serbia

SUA este îngrijorată că o parte a opoziției din Kosovo respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia

„Cu ocazia Zilei Independenței Kosovo, președintele Biden și secretarul de stat Blinken au subliniat că planul european are sprijinul nostru, deoarece asigură stabilitate regională, prosperitate economică și integrare în structurile euroatlantice” – a declarat sursa citată, adăugând că în eforturile comune ale SUA și Uniunii Europene de a elabora acest plan au inclus și consultări cu partidele de opoziție din Kosovo.

Potrivit declarației șefului diplomației europene, Josep Borrell, la 27 februarie la Bruxelles, președintele Serbiei și premierul Kosovo au fost de acord cu textul planului european. După această întâlnire, Bruxellesul a anunțat viitoare întâlniri pentru acceptarea foii de parcurs pentru implementarea planului, prima dintre acestea urmând să aibă loc la 18 martie la Ohrid. Potrivit DPK și DSK, planul european trebuie respins pentru că presupune renunțarea la recunoașterea reciprocă și insistă pe formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo. Alianța pentru Viitorul Kosovo este singurul partid parlamentar de opoziție care sprijină Guvernul Kosovo să accepte planul european, apreciind că este vorba de o „mare realizare”.

Este important ca întâlnirea de la Ohrid să fie un succes, declară șeful Delegației Uniunii Europene la Belgrad

Șeful Delegației Uniunii Europene în Serbia, Emanuele Giaufret, a declarat că Belgradul are ocazia istorică de a avansa în procesul de normalizare a relațiilor cu Pristina, adăugând că este foarte important ca întâlnirea de la Ohrid de la 18 martie să fie un succes. (Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat la 18 martie organizarea unei noi runde a dialogului Belgrad – Pristina, la care urmează să participe președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și premierul Kosovo, Albin Kurti; n.r.)

„Nu putem impune un termen artificial, dar trebuie înțeleasă urgența. Consider că emisarul special al Uniunii Europene pentru dialog, Miroslav Lajčak, a spus clar că este nevoie de implementarea planului european” – a declarat Giaufret.

Întrebat ce se va întâmpla dacă întâlnirea nu va schimba nimic, Giaufret a apreciat că va fi ratată o mare oportunitate și posibilitatea creșterii finanțărilor europene care ar putea îmbunătăți viața oamenilor obișnuiți.

„Este un risc care trebuie evitat, trebuie să încercăm să mergem înainte. Nu este momentul pentru amânări, ci pentru adoptarea unor decizii importante” – a declarat Giaufret.

Registration

Aici iti poti reseta parola