Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cercetătorii au descoperit cea mai veche operație cunoscută din epoca de piatră, de acum 31.000 de ani
Articole online

Cercetătorii au descoperit cea mai veche operație cunoscută din epoca de piatră, de acum 31.000 de ani

arheologi

Cercetătorii au descoperit cea mai veche operație cunoscută din epoca de piatră, de acum 31.000 de ani

Descoperirea, publicată în revista Nature, este considerată a fi cea mai veche dovadă cunoscută a unui act medical complex, precedând cu zeci de mii de ani alte cazuri de „operații” din epoca de piatră descoperite în situri din întreaga Eurasie.

Rămășițele au fost găsite în Liang Tebo, o peșteră de calcar din regiunea îndepărtată Sangkulirang-Mangkalihat din estul Kalimantan, partea indoneziană a Borneo.

O analiză efectuată de paleopatologul Dr. Melandri Vlok (Universitatea din Sydney) a confirmat creșteri osoase revelatoare legate de vindecare, sugerând că membrul a fost amputat chirurgical cu câțiva ani mai devreme, când individul era copil.

„De fapt, a fost o surpriză uriașă faptul că acest străvechi om a supraviețuit unei operații foarte grave și care i-a pus viața în pericol în copilărie, că rana s-a vindecat pentru a forma un ciot și că a trăit apoi ani de zile în terenuri muntoase cu mobilitate modificată – ceea ce sugerează un grad ridicat de îngrijire comunitară”, a declarat Dr. Vlok.

Până în prezent, cea mai veche dovadă descoperită până în prezent privind o operație de amputare era reprezentată de scheletul vechi de 7.000 de ani al unui fermier bătrân de sex masculin din epoca de piatră din Franța, al cărui antebraț stâng a fost amputat cu grijă chiar deasupra cotului.

Cercetătorii presupuseseră că oamenii nu aveau expertiza și tehnologia necesare pentru a efectua proceduri dificile precum amputarea chirurgicală, până zeci de mii de ani mai târziu, după ce apariția comunităților agricole și a satelor a transformat societatea umană în ultimii 10.000 de ani.

Dr. Maloney, de la Universitatea Griffith, a declarat:

„S-a crezut că trecerea de la căutarea hranei la agricultură la sfârșitul erei glaciare a dat naștere unor probleme de sănătate necunoscute până atunci, care au stimulat primele progrese treptate în tehnologia medicală, inclusiv primele încercări de chirurgie din epoca de piatră”.

Măiestria și priceperea medicală demonstrate de această amputație contrastează cu seria de orori care îi așteptau pe pacienții chirurgilor medievali din Europa, în timp ce medicina modernă a ajuns la succese regulate în materie de amputații abia după descoperirea antisepticelor la începutul secolului trecut.

Registration

Aici iti poti reseta parola